EXCLUSIV! Sorin Oprescu vrea să revină șef de secție la Spitalul Universitar de Urgență București, cu toate că i-a expirat mandatul de management. El se folosește de o sentință dintr-un alt proces. Între timp, conducerea spitalului i-a luat ștampila ca să nu mai ponteze rezidenții

Profesorul Sorin Oprescu încearcă cu orice mijloace să redevină șef de clinică în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, cunoscut și ca Spitalul Municipal. Oprescu a fost demis de la conducerea Clinicii de Chirurgie IV anul trecut, în plină pandemie, deoarece a încălcat normele de protecție sanitară. El a apărut pe filmările camerei de supraveghere, în timpul unei ședințe de raport de gardă, împreună cu alți 30 de doctori din subordine, cu toate că exista un Ordin de ministru care interzicea prezența fizică a doctorilor la ședințe, în cadrul măsurilor de prevenire și combaterea epidemiei de SarCov2. Sorin Oprescu a dat în judecată conducerea Spitalului Municipal și a obținut anularea deciziei de demitere. Instanța a decis că profesorul Oprescu a fost demis “din răzbunare” și a hotărât repunerea sa pe funcția de șef de clinică la Chirurgie IV. Conducerea Spitalului Municipal l-a repus pe Sorin Oprescu pe funcția de șef de clinică, însă procesul a continuat pe fond. Oprescu a câștigat pe fond, dar conducerea spitalului a făcut apel. Între timp, mandatul de management al profesorului Sorin Oprescu s-a încheiat așa că acesta a fost înlocuit din nou de la conducerea clinicii de chirurgie, pe data de 19 februarie anul acesta. În locul său a fost numit un alt medic, șef interimar al Clinicii de Chirurgie IV, până la organizarea concursului de definitivare pe funcție. Dar procesul inițial și-a continuat mersul, chiar dacă nu mai avea obiect și s-a dat sentința finală prin care profesorul Sorin Oprescu era repus pe funcția de șef de clinică. Procesul viza legalitatea demiterii  acestuia din perioada pandemiei, adică din iunie 2020. Dar, așa cum am spus, mandatul de administrare i-a expirat oricum în februarie 2021. Cu toate acestea, acum 3 zile, Sorin Oprescu a trimis o somație prin intermediul unei societăți de executori judecătorești prin care cere conducerii Spitalului Universitar ca în termen de 10 zile să fie repus în funcția de șef al Clinicii de Chirurgie IV. Conform surselor noastre, conducerea Spitalului Municipal nici nu vrea, dar nici nu poate să-l mai numească pe Sorin Oprescu la conducerea clinicii de chirurgie. 

Sorin Oprescu a ocupat funcția de șef de secție la Chirurgie IV din anul 2016, însă tot timpul a fost interimar. El a profitat de relația de concubinaj pe care a avut-o cu fostul manager al spitalului, Adriana Nica. Aceasta nu a scos postul la concurs așa cum ar fi trebuit, în schimb i-a reînnoit mandatul lui Sorin Oprescu în fiecare an. Din noiembrie 2018, Oprescu  nu mai putea participa la vreun concurs, deoarece legea nu permite înscrierea la concursuri pentru funcții de conducere pentru cei care au împlinit vârsta de 67 de ani. Așa că și-a continuat activitatea prin numiri consecutive ca șef interimar.  În martie 2020, Adriana Nica a fost demisă de la conducerea spitalului dar după ce apucase să-i reînnoiască mandatul concubinului său pentru încă un an, adică până la data de 19 februarie 2021. După această dată, noua conducere a spitalului nu i-a mai prelungit mandatul de șef de secție lui Oprescu, numind un alt șef interimar. Sorin Oprescu solicită acum să fie repus în funcția de șef de clinică cu toate că mandatul i-a expirat. Și dacă ar fi numit, profesorul Oprescu nu ar mai putea sta pe funcție decât până în noiembrie. Atunci el va împlini vârsta de 70 de ani și nu va mai putea ocupa funcții de conducere pentru că nu îi permite legea.

Adriana Nica, fost manager al SUUB

Surse din Spitalul Universitar spun că Sorin Oprescu se zbate să fie repus pe funcție de conducere pentru a impresiona instanța care judecă apelul în dosarul de corupție din vremea când era primar general al Capitalei, dosar în care profesorul a fost deja condamnat în primă instanță la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare. El speră că va putea să convingă judecătorii Curții de Apel că nu este un infractor și că societatea îi acordă încredere și îl apreciază, prin numirea în funcții de conducere. Procesul a ajuns în faza de complet de divergență, adică cei doi judecători nu au căzut de acord asupra verdictului și a fost introdus un al treilea judecător, ceea ce înseamnă că deznodământul nu este departe. În tot acest timp, profesorul Sorin Oprescu își desfășoară activitatea didactică din partea UMF, în Spitalul Municipal, pe secția de chirurgie IV. Din respect pentru lunga sa activitate în spital, conducerea i-a lăsat lui Oprescu atât vechiul birou cât și secretara, chiar dacă nu ar mai avea dreptul la aceste facilități. Conform surselor medicale din spital, Sorin Oprescu nu mai mai poate opera din cauza unor afecțiuni medicale care îi afectează abilitățile motrice. În schimb, se ocupă de medicii rezidenți. Printre activitățile desfășurate cu rezidenții se numără și ștampilarea condicilor de prezență a acestora, activitate care nu intră în atribuțiile sale. Tocmai de aceea, zilele trecute, profesorului Oprescu i-a fost confiscată ștampila. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI