OMV ar vrea să își schimbe președintele înainte de terminarea mandatului și să vândă acțiunile deținute la Petrom

Candidați de forță pentru funcția de Președinte OMV

Conform presei austriece, acționariatul grupului OMV dorește să-l schimbe din funcție pe actualul președinte al companiei, Rainer Seele, înainte de expirarea mandatului pe care acesta îl are până la data de 30 iunie 2022. Conform publicației Kurier, principalii candidați la funcția de președinte-director general al grupului OMV sunt Christina Verchere, 50 ani, actual Director General Executiv şi Președinte al Directoratului OMV  Petrom, Iohann Pleininger, 59 ani, actual vicepreședinte OMV și responsabil al activităților upstream, Alfred Stern, 56 ani, CEO Borealis și Mark Garrett, 59 ani, actual Președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV.

Rainer Seele, Președintele grupului OMV

Preferata este actuala șefă a OMV Petrom

Negocierile pentru înlocuitorul lui Rainer Seele se poartă în acest week end la Abu Dhabi între cei doi mari acționari ai OMV, Fondul suveran de investiții Mubadala din Emiratele Arabe Unite și concernul austriac de stat ÖBAG. Conform surselor jurnaliștilor de la Kurier, cei de la ÖBAG ar prefera-o pe Christina Verchere, actual Președinte al OMV Petrom, pe care o consideră un insider familiarizat cu problemele companiei dar și un manager cu reputație internațională. ÖBAG este compania de stat a Austriei care deține și administrează acțiunile statului în diferite companii de interes strategic. Astfel, ei controlează 31,5% din acțiunile grupului OMV, după ce, la achiziția Petrom, controla în jur de ’70% din aceste acțiuni. ÖBAG deține pachete importante de acțiuni la Poșta Austriei, la Telekom Austria dar și la rețeaua de jocuri de noroc, Casino Austria.

Chriestina Verchere, Președinte OMV Petrom

O schimbare cu posibile motivații politice

Conform unor surse jurnalistice vieneze, schimbarea din funcție a lui Rainer Seele înainte de încheierea mandatului ar fi cerută chiar de către conducerea companiei de stat ÖBAG și ar avea motivații politice. Seele a intrat în trecut în conflict cu mai multe organizații ecologiste care contestau activitatea managerială a președintelui OMV cu privire la protecția mediului. Acesta a angajat o firmă de investigatori privați care să îi urmărească pe liderii grupurilor de ecologiști în vederea compromiterii acestora. Printre “victimele” președintelui OMV s-a numărat și președintele partidului Die Grünen, Werner Kogler. În urma crizei politice din Austria de la sfârșitul anului 2019, când Partidul Poporului al Cancelarului Sebastian Kurz a rupt alianța cu extrema dreaptă, s-a format  o nouă alianță, între Partidul Poporului și Partidul Verzilor (Die Grünen) și implicit un nou guvern. Vicecancelar a devenit Werner Kogler iar  Leonore Gewessler, fost lider al uneia dintre cele mai importante organizaţii de protecţia a mediului din Austria, și ea o “victimă” a detectivilor lui Seele, a devenit ministru al acțiunii climatice, mediului, energiei, mobilității, inovării și tehnologiei, din partea verzilor în guvernul cancelarului Sebastian Kurz din ianuarie 2020. În acest context, nu este greu de înțeles de ce compania statului austriac, care deține o treime din OMV, ar fi primit sarcina politică să scape de Rainer Seele de la conducerea companiei.

Vânzarea Petrom de către OMV, un șlagăr din ce în ce mai fredonat

Sursele jurnaliștilor austrieci susțin că Rainer Seele nu s-ar da plecat mai devreme de finalizarea mandatului său care se încheie pe 30 Iunie 2022, adică peste mai mult de un an. Și că ar vrea ca până la încheierea acestui mandat să vândă participațiile deținute de OMV Petrom. În acest sens actualul președinte al grupului OMV ar fi avut deja discuții cu rușii de la Gazprom dar și cu ungurii de la MOL. Pe de altă parte și Fondul suveran din Emirate, Mubadala, care deține un sfert din acțiunile OMV, și-a arătat interesul față de această tranzacție. Dacă se va decide ieșirea OMV din Petrom, atunci un cuvânt decisiv ar trebui să-l aibă Statul Român, care ar putea bloca tranzacția și chiar ar putea răscumpăra acțiunile de la austrieci. Ar fi o șansă istorică pentru România să își relanseze industria petrochimică și să redevină un jucător important în regiune în acest domeniu în care a excelat în anii 80. Despre vânzarea acțiunilor deținute de OMV în compania OMV Petrom se discută discret cam de două luni, dar informații, neconfirmate de Seele, au răsuflat în presă. Guvernul României ar trebui să își facă propria analiză, chiar dacă deocamdată numai în baza unor zvonuri, dar și propria strategie în legătură cu viitorul companiei petroliere. Petrom are astăzi aproximativ 11000 de angajați și a încheiat anul 2020 cu un profit net de 1,29 miliarde euro, chiar dacă activitatea i-a fost afectată de epidemia de coronavirus.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI