„Pandemia de COVID-19 a impus organizațiilor din întreaga lume să își adapteze metodele de lucru pentru a rămâne operaționale”, a declarat Marek Opiola, membrul Curții de Conturi Europene. „Instituțiile UE nu au făcut excepție, ele fiind forțate să reacționeze și să se adapteze la noile circumstanțe. Răspunsul lor și învățămintele desprinse reprezintă obiectivul central al auditului nostru.”
Curtea va audita reziliența principalelor instituții ale UE (Parlamentul, Consiliul, Comisia și Curtea de Justiție) în fața pandemiei de COVID-19. În mod special, auditorii vor examina dacă instituțiile UE aveau planuri de pregătire și de asigurare a continuității activității exhaustive și actualizate în mod regulat și dacă planurile respective urmau standarde recunoscute. De asemenea, auditorii vor verifica modul în care s-a derulat răspunsul instituțiilor pe parcursul crizei și modul în care acestea au fost în măsură să se achite de mandatele lor respective, în condițiile în care au trebuit să facă față totodată noilor provocări declanșate de criză. În fine, auditul va analiza lecțiile pe care instituțiile le desprind în vederea pregătirii pentru mediul post-pandemie. Se preconizează că acest audit va fi finalizat la jumătatea anului 2022.
Acest audit face parte dintr-o serie de audituri efectuate de Curtea de Conturi Europeană pentru a evalua impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19 în UE. Curtea de Conturi Europeană a anunțat că unul din patru audituri noi din acest an va fi legat de COVID-19 și de pachetul de redresare.
Instituțiile UE funcționează fiecare, în principal, în mod independent. Ele sunt, în general, autonome în gestionarea forței de muncă, dar într-un cadru de reglementare comun. Aspecte precum planurile de continuitate a activității, evaluările riscurilor, securitatea informatică, condițiile de muncă și administrarea clădirilor sunt reglementate de normele interne ale fiecărei instituții în parte.