În Afganistan au mai rămas, oficial, doar 8 cetățeni români. Ei s-au înregistrat la celula de criză dar au refuzat să fie extrași din zona periculoasă

Conform informațiilor oferite de către Ministerul Afacerilor Externe, în Afganistan au mai rămas oficial doar 8 cetățeni români, după 31 August, data limită la care talibanii au permis cetățenilor altor țări să părăsească țara. Dintre aceștia, 7 sunt membrii ai unei misiuni ONU iar unul este membru al unui ONG care își continuă activitatea umanitară din Kabul. Cetățenii români au informat Celula de criză interdepartamentală despre prezența lor în Afganistan dar au refuzat repatrierea. Cei din Celula de criză păstrează permanent contactul cu cei 8 români și au încercat în mai multe rânduri să-i convingă să părăsească zona periculoasă dar au fost refuzați.

În Afganistan s-au aflat mai mulți cetățeni români, în perioada în care talibanii au cucerit principalele orașe și apoi țara. Cei mai mulți dintre aceștia erau luptători profesioniști, angajați ai EEAS, Serviciul European de Acțiune Externă și subcontractori de-ai lor de la Garda World. Ei au fost evacuați imediat după cucerirea Kabulului de către talibani cu ajutorul soldaților americani și britanici. EEAS este o structură a Uniunii Europene care gestionează relațiile diplomatice ale UE cu țări terțe și conduce politica externă și de securitate a Uniunii Europene. În cadrul misiunilor externe ale UE, cei de la EEAS subcontractează servicii de protecție și securitate de la alte firme internaționale acreditate, cum este și Garda World din Canada. Pe lângă cei 27 de cetățeni români, evacuați în cele două tranșe spre Doha, angajați ai EEAS, s-au mai aflat și cei 14 români și 4 bulgari, angajați ai Garda World, evacuați după aproape o săptămână de teroare, după ce fuseseră sechestrați de talibani în TPG Camp, și despre care SursaZilei.net a relatat în exclusivitate. Povestea extragerii celor 14 români, alături de alți 400 de civili, din TPG Camp, precum și despre cum a fost cucerit Kabulul dar și despre alte atrocități ale talibanilor, despre cum jucau fotbal cu capetele civililor uciși, vom reveni în curând.

Extragerea celor 14 români sechestrați în Kabul

Cu privire la aspectele politico-diplomatice ale relației României cu un viitor guvern taliban din Afganistan, acestea vor face obiectul unor discuții aprofundate la nivelul statelor Uniunii Europene și al statelor membre NATO, în vederea unei abordări comune. Ministerul Afacerilor Externe este în permanent contact și în consultări cu partenerii strategici ai României cu privire la evoluțiile din Afganistan, se mai arată în răspunsul primit de la MAE.

După atentatul talibanilor asupra Ambasadei României din Kabul, din septembrie 2019

Trebuie menționat că România nu a mai avut ambasadă în Afganistan după atentatul cu bombă din Septembrie 2019, de la Green Village Kabul, atunci când un ofițer SIE din trupele speciale a fost ucis iar altul a fost mutilat pe viață, interesele țării noastre acolo fiind reprezentate la Kabul prin intermediul ambasadei Uniunii Europene, adică prin EEAS.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI