Cinci morţi în atacuri aeriene ruseşti asupra oraşului Harkov

Ucraina a intrat în ziua cu numărul 771 de război. Oraşele din Ucraina fac obiectul loviturilor ruseşti aproape în fiecare noapte, Harkovul, aproape de frontieră în nord-estul ţării, fiind printre cele mai ţintite. În acest context, autoritățile ucrainenene îşi înmulţesc strigătele de alarmă pentru ca aliaţii occidentali ai ţării să furnizeze mai multe mijloace de apărare antiaeriană, în special sistemele moderne americane Patriot. Ajutorul militar american acordat Ucrainei, în special, se epuizează din cauza opoziţiei taberei republicane a lui Donald Trump, care blochează un pachet de aproximativ 60 de miliarde de dolari promis de preşedintele în exerciţiu Joe Biden.

UPDATE 6:10 – Cinci morţi în atacuri aeriene ruseşti asupra oraşului Harkov

Cinci persoane au murit în cursul nopţii de miercuri spre joi în urma noilor atacuri aeriene ruse asupra oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au anunţat autorităţile, notează AFP.

Patru persoane au decedat, printre care trei salvatori, iar cinci au fost rănite în timpul unei „a doua lovituri” asupra unui loc care tocmai fusese bombardat într-un „cartier dens populat din Harkov”, a anunţat primarul Ihor Terehov.

În plus, o lovitură într-un „cartier rezidenţial” s-a soldat cu al cincilea mort, a declarat edilul pe Telegram.

UPDATE 5:20 – Lecornu şi Şoigu şi-au exprimat ”disponibilitatea de a dialoga”, susţine Moscova

Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, şi omologul său rus,Serghei Şoigu, s-au arătat miercuri, în cursul unei discuţii telefonice, „dispuşi să dialogheze” cu privire la conflictul din Ucraina, a informat Ministerul rus al Apărării, scrie AFP.

„S-a remarcat disponibilitatea de a dialoga în privinţa Ucrainei. Punctul de plecare ar putea fi +Iniţiativa pentru pace de la Istanbul+. Organizarea unei întâlniri la Geneva fără participarea Rusiei nu are niciun sens”, a indicat ministerul într-un comunicat relatând această discuţie.

UPDATE 4:15 – Budapesta schimbă tonul: În ultimele săptămâni, am luat măsuri suplimentare pentru a reconstrui încrederea reciprocă în relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina

Budapesta pare să afişeze o atitudine de flexibilitate faţă de Ucraina, ministrul de externe Peter Szijjarto afirmând miercuri, într-o postare pe Facebook, că în ultimele săptămâni au fost luate unele măsuri pentru „a reconstrui încrederea reciprocă”, inclusiv în ceea ce priveşte transportul cerealelor ucrainene. Ministrul anunţă, de asemenea, că aşteaptă „cu speranţă” o întâlnire prevăzută pentru joi între miniştrii educaţiei din cele două ţări la care se va discuta controversata problemă a învăţământului în limba maternă pentru comunitatea maghiară din Ucraina.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI