Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Autorităţile de la Chişinău iau în mod deliberat decizii care duc spre pierderea suveranităţii. Vedem o tendinţă de absorbţie din partea României”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat vineri că autorităţile de la Chişinău, în mod deliberat, iau decizii care duc spre pierderea suveranităţii ţării, o declaraţie ce vine după ce vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a spus că Moldova nu mai există ca ţară întrucât liderii locali „au vândut-o României”.

Dmitri Peskov a fost întrebat vineri dacă Kremlinul este de acord cu opinia exprimată de Dmitri Medvedev.

Conducerea Republicii Moldova şi-a distrus limba şi acum este angajată în reducerea propriei suveranităţi în favoarea României, a arătat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, citat de agenţia rusă TASS.

„Ei şi-au distrus deja limba, nu o mai numesc limba moldovenească. Vedem o tendinţă de absorbţie din partea României. Vedem acţiuni menite să le limiteze în mod deliberat propria suveranitate şi aşa mai departe”, a spus Peskov, arătând că este de acord cu vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Medvedev declarase că Republica Moldova nici nu mai există ca ţară, fiind „vândută” României de guvernanţii locali.

„Deci, în acest sens, există într-adevăr procese destul de curioase care se desfăşoară acolo şi care nu se corelează cu starea de spirit din societate, pentru că, de asemenea, vedem cu toţii proteste, vedem un număr mare de disidenţi în ţara cu o astfel de politică”, a adăugat Dmitri Peskov.

Reacţiile de la Moscova intervin după ce premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a dezvăluit joi seara, într-un interviu acordat postului local TV8, că pe lista oficialilor ruşi cărora li s-a interzis intrarea în Moldova figurează şi şefului statului rus. Recean a refuzat să dea detalii despre lista indezirabililor, dar când a fost întrebat de un jurnalist dacă Putin ar putea vizita Republica Moldova, acesta a răspuns negativ. 

În plus, Dmitri Peskov a acuzat conducerea Republicii Moldova că „se îndreaptă rapid spre rusofobie”.

„Este evident că actuala conducere a Republicii Moldova se îndreaptă rapid în direcţia rusofobiei pe care o cunoaştem deja foarte bine. În acelaşi timp, dintr-un motiv oarecare, ei identifică dorinţa lor, aşa cum cred ei, de integrare europeană cu proliferarea rusofobiei. Ei cred că trebuie să fie un atribut absolut obligatoriu al integrării europene să urască Rusia şi orice manifestare pro-rusă”, a comentat Peskov.

„S-ar putea să existe regrete în această privinţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a insistat că această linie antirusescă a conducerii moldoveneşti nu se corelează cu starea de spirit din societate. „Există diferite stări de spirit acolo. Dar, cu toate acestea, desigur, este vorba de o ţară care acum încearcă rapid să devină neprietenoasă cu noi”, a conchis Peskov.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI