Preţurile la energie şi gaz, plafonate, de la 1 februarie. Ce se întâmplă cu cele peste un milion de facturi greșite

 

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, după şedinţa coaliţiei care a avut loc luni seară, că s-a ajuns la un acord cu privire la prețurile la energie și gaz. O altă măsură este să fie refăcute și retrimise acele facturi greșite.

Prețurile la energie și gaz vor fi plafonate de la 1 februarie, iar limitele în care trebuie să se încadreze consumatorii vor fi majorare. Facturile care au fost emise greşit, peste un milion, se pare, vor fi refăcute.

“Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW.

La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40 la sută, de la 33 la 40 la sută, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei/kW.

Am luat decizia ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Măsurile se aplică în perioada 1 februarie – 31 martie, interval pentru care impactul a fost estimat la aproximativ trei miliarde de lei. Până la finalul lunii martie va continua analizarea de noi propuneri.

Actul normativ va fi promovat cel mai târziu săptămâna viitoare.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI