HAOS în Kazahstan! Guvernul a declarat STARE DE URGENȚĂ: 8 MORȚI și SUTE de răniți, clădiri incendiate

Președintele Kazahstanului a cerut ajutorul Moscovei pentru a reprima revoluția declanșată de creșterea prețurilor la gaze.

Alianța militară a Rusiei și mai multor state post-sovietice a anunțat că vor ajunge în Kazahstan forțe de menținere a păcii. Guvernul din Kazahstan a tăiat accesul la internet în țară, după ce protestele violente începute încă din 2 ianuarie au continuat pe întreg parcursul zilei de miercuri, în ciuda demisiei guvernului.

Președintele Tokayev a preluat controlul asupra consiliului de securitate, în timp ce protestatarii au capturat aeroportul din Almaty. Zborurile au fost anulate. Protestatarii au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale, unele dintre ele au fost incediate. Presa internațională consemnează cel puțin 8 morți și 300 de răniți. 

UPDATE  După miezul nopții, premierul armean, Nikol Pachinian, președintele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), a anunțat că Alianța a decis să trimită „o forță colectivă de menținere a păcii” pentru „o perioadă limitată de timp pentru a stabiliza și normaliza situația din această țară”, afectate de revolte provocate de „interferențe externe”. Din OTSC fac parte, alături de Rusia, alte 8 state post-sovietice.

UPDATE  Potrivit Realitatea PLUS, în jur de 125.000 de români se află în Kazahstan, sunt stabilliți sau sunt doar la muncă. Nu se știe, până în prezent, în ce stare sunt aceștia. Doi craioveni care muncesc acolo au încercat în cursul nopții de miercuri spre joi să ia legătura cu familiile lor, din țară, dar nu au reușit. MAE român nu a avut încă nicio reacție.

Sursa: Realitatea de Diaspora

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI