Valeriu Gheorghiță după respingerea proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă: „Dacă s-a respins urgentarea, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică”

Șeful CNCAV, medicul militar Valeriu Gheorghiță a reacționat, astăzi, la blocajul din Parlament privind dezbaterea pe marginea proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului verde anti-Covid la locul de muncă.

Totul, chiar în ziua în care țara noastră a atins recordul ABSOLUT de decese asociate infecției cu virusul SARS-CoV-2, mai exact 591 de cazuri în 24 de ore.

„Dacă s-a respins urgentarea, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică. Cred că ceea ce semănăm în momentul de față vom culege mai târziu. Acesta este lucru pe care eu îl înțeleg ca om și ca coordonator al campaniei de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, în conferința săptămânală de presă susținută la Palatul Victoria.

El a precizat, în calitate de medic, că măsurile pe care autoritățile trebuie să le ia trebuie să urmărească două aspecte: reducerea numărului de noi cazuri și creșterea ratei de vaccinare.

„Ca medic, eu cred că trebuie să luăm acele măsuri care să fie coerente, să fie logice încât să asocieze o reducere a riscului de infectare la nivel populațional, dar, în egală măsură, să stimuleze rata de vaccinare, pentru că altfel, dacă măsurile sunt doar pentru scăderea numărului de cazuri, cum pot să fie anumite măsuri restrictive, dar nu putem crește rata vaccinală, vom avea aceeași populație receptivă în perioada lunilor următoare, deci situația nu se va schimba”, conchide Gheorghiță. Reprezentanții USR susțin că prin respingerea la Camera Deputaților a dezbaterii în regim de urgență a proiectului legii certificatului verde s-a născut „o coaliție monstruoasă împotriva sănătății publice”, a mai spus șeful CNCAV.

Conducerea Camerei Deputaților a respins, astăzi, solicitarea ca proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă să fie dezbătută în regim de urgență. Întârzierea vine într-un context epidemiologic extrem de grav, motiv pentru care mai mulți specialiști susțin că singura soluție viabilă ar fi un lockdown.

Proiectul de lege prevede ca angajaților care nu prezintă certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează să li se poată suspenda contractul de muncă pentru o perioada de până la 30 de zile. Dacă nici după 30 de zile nu prezintă certificat verde, ca urmare a vaccinării, trecerii prin boală sau a unei scutiri medicale, angajatul riscă să-și piardă locul de muncă.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI