Comisie de concurs ilegală la IPJ Olt – președinta comisiei de concurs, numită în această funcție, desi a fost sancționată  în “cazul Caracal”

Ne scriu cititorii! Astăzi, un grup de polițiști din cadrul IPJ Olt care s-a săturat să informeze conducerea Poliției Române și a Ministerului de Interne despre neregulile și abuzurile din Poliția Olt , fără ca cineva să-i bage în seamă. Publicăm scrisoarea lor cu promisiunea că vom demara o anchetă jurnalistică pe această temă.

„De la cititori” o nouă rubrică permanentă în SursaZilei.net

Vă scriem aceste rânduri având în vedere că dumneavoastră ați demascat ilegalitățile din cadrul Politiei Romane. Lucrurile nu sunt altfel nici la nivelul IPJ Olt, ci din contră….La conducerea IPJ Olt în ultimii 2 ani de la “cazul Caracal” s-au perindat 4 inspectori șefi, aceștia fiind împuterniciți pe diverse perioade de timp, în funcție de ce regim politic se află la putere. Mulți dintre cei responsabili în “cazul Caracal” sunt și în continuare pe funcții de conducere, un exemplu concret fiind și comisarul șef Radu Claudia (fosta purtatoare de cuvant a IPJ Olt), șefa Serviciului Cabinet din cadrul IPJ Olt, în subordinea căreia se află Centrul Operațional al IPJ Olt care a coordonat activitățile în “cazul Caracal”. Acesteia i s-a aplicat o sancțiune mult prea blândă în raport cu deficiențele constatate în “cazul Caracal”, respectiv  diminuarea salariului funcției de bază cu 20% pe o perioadă de 3 luni. În luna ianuarie 2021, conducerea IPJ Olt de la acel moment, respectiv cms. Șef Mihalache Mihai, probabil motivat de faptul că  doamna comisar șef Radu Claudia  a avut un rol deosebit în “cazul Caracal” a luat decizia să o premieze, propunând-o pentru salariu de excelență. Desi recomandarea IGPR era ca salariile de excelenta sa fie acordate cu prioritate politistilor operativi care au dosare penale si participa la perchezitii, acest lucru nu a contat pentru conducerea inspectoratului, care a propus-o pe comisar sef Radu Claudia pentru a compensa suma de bani retinuta timp de 3 luni prin aplicarea sanctiunii disciplinare. Nota raport prin care aceasta a fost propusa este o adevarata compunere, fara prezentarea unor fapte reale si este in totala contradictie cu normele MAI, care interzic persoanelor aflate sub efectul unei sanctiuni disciplinare sa beneficieze de asemenea premii.

Comisar șef Radu Claudia, un personaj controversat din IPJ Olt

         Totuși la acel moment forul superior- IGPR, s-a sesizat cu privire la nelegalitatea acordării salariului de excelență pentru comisarul șef Radu Claudia și a comunicat Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Olt, că doamna cms. șef Radu Claudia nu poate beneficia de salariu de excelență, întrucât se afla sub efectul unei sancțiuni disciplinare. Conducerea IPJ Olt a analizat cele comunicate de IGPR si a dispus ca salariul de excelenta sa fie acordat unei alte persoane.

Legat de persoana mai sus menționată, respectiv comisar șef Radu Claudia, șefa Serviciului Cabinet din cadrul IPJ Olt  vă aducem la cunoștință una dintre ilegalitățile care au loc la Inspectoratul de Poliție a Județului Olt, respectiv fapta prevăzută de prevederile art. 297 Cod Penal, faptă care a avut loc în legătura cu procedura constituirii comisiei de concurs la concursul pentru ocuparea, cu recrutare din sursă internă, a unui post de execuţie vacant de ofiţer de poliţie, existent la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, specialitatea ”Centrul Operaţional – Compartimentul Dispecerat şi Personal de Serviciu”, prin trecerea în corpul ofiţerilor de poliţie a agenţilor de poliţie, absolvenţi de studii superioare, concurs organizat de către IPJ Olt la data de 23.01.2021.

Potrivit prevederilor art. 9 alin. 1 din Anexa 3 a OMAI 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne “Comisiile și subcomisiile prevăzute la alin. (1) se alcătuiescdin persoane care nu se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare și care nu au calitatea de soț/soție, rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv, cu oricare dintre candidați”. Astfel, prin dispoziția șefului IPJ Olt, a fost numită președinte a comisiei de concurs cms. șef Radu Claudia, șeful Serviciului Cabinet, deși aceasta se afla și se află și în prezent sub efectul unei sancțiuni disciplinare. Aceasta a fost sancționată în luna septembrie 2020 cu sancțiunea prevăzută de art. 58 lit. b din Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului, respectiv cu “diminuarea salariului funcției de bază cu 20% pe o perioadă de 3 luni”. Iar, potrivit art.62 ind. 7 din Legea 360/2002 „Polițistul se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare, după cum urmează:

Comisar șef Ilinca Ionuț, noul șef împuternicit al IPJ Olt

un an de la expirarea termenului pentru care au fost aplicate sancțiunile disciplinare prevăzute la art. 58 alin. (1) lit. b)”, astfel comisarului șef Radu Claudia i se va radia sancțiunea disciplinară în cursul lunii decembrie 2021. Deci, la data concursului președintele comisiei de concurs se afla sub efectul unei sancțiuni disciplinare și a fost numită în comisia de concurs de către șeful IPJ Olt  cu încălcarea prevederilor art. 9 alin. 1 din Anexa 3 a OMAI 140/2016.

Vă aducem la cunoștință că prin desemnarea in luna decembrie 2020 a cms. șef Radu Claudia ca președinte al comisiei de concurs s-a produs o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale candidaților care s-au înscris la concursul mai sus menționat, dosarele de concurs fiind validate/invalidate, precum și lucrările de concurs, fiind corectate de o comisie de concurs ilegală, astfel ca toate actele intocmite de aceasta comisie sunt nule.

Menționăm că evidența sancțiunilor disciplinare este responsabilitatea Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Olt, iar aceștia trebuiau să sesizeze conducerea IPJ Olt cu privire la faptul că cms. șef Radu Claudia se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare.

Chestor Benone Matei, șeful suprem al Poliției Române, un profesionist în care mulți și-au pus speranțe de reforme. Oare?

Mai mult decât atât, pentru a se vedea reaua credință și intenția directă a conducerii IPJ Olt, la începutul lunii ianuarie 2021 cms. șef Radu Claudia a fost propusă pentru salariu de excelență, iar forul superior, respectiv IGPR, a comunicat Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Olt, că cms. șef Radu Claudia nu poate beneficia de salariu de excelență, întrucât se afla sub efectul unei sancțiuni disciplinare. Deci, și după constituirea comisiei de concurs, conducerea IPJ Olt se putea sesiza despre faptul că cms. șef Radu Claudia a fost desemnată cu încălcarea prevederilor legale și o putea înlocui, preîntâmpinându-se producerea unor consecințe juridice. Concursul a avut loc in 23.01.2021, dupa ce conducerea IPJ fusese informata de IGPR despre faptul ca comisar sef Radu Claudia se afla sub efectul unei sanctiuni disciplinare si nu putea beneficia de salariul de excelenta si nici sa fie membru in comisia de concurs. Cu toate acestea, condcuerea IPJ nu a tinut cont de aceasta ilegalitate si a mentinut-o pe aceasta ca presedinte al comisiei de concurs, un lucur vadit ilegal.

Menționăm că toate cele prezentate mai sus sunt reale, se pot verifica, existând documente la nivelul IPJ Olt, care contin cele menționate anterior, respectiv:

–         Dispoziția șefului IPJ Olt din luna septembrie 2020, prin care doamna cms. șef Radu Claudia a fost sancționată cu “diminuarea salariului funcției de bază cu 20% pe o perioadă de 3 luni”;

–         Dispoziția șefului IPJ Olt din luna decembrie 2020 prin care doamna cms. șef Radu Claudia a fost desemnată președinta comisiei de concurs la concursul pentru ocuparea, cu recrutare din sursă internă, a unui post de execuţie vacant de ofiţer de poliţie, existent la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt,specialitatea”Centrul Operaţional – Compartimentul Dispecerat şi Personal de Serviciu”, prin trecerea în corpul ofiţerilor de poliţie a agenţilor de poliţie, absolvenţi de studii superioare, concurs organizat de către IPJ Olt la data de 23.01.2021;

–         art. 9 alin. 1 din Anexa 3 a OMAI 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne “Comisiile și subcomisiile prevăzute la alin. (1) se alcătuiesc din persoane care nu se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare și care nu au calitatea de soț/soție, rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv, cu oricare dintre candidați”.

Lucian Bode, ministrul de interne care se face că nu aude problemele polițiștilor sau doar un pafarist autentic

–         Nota raport prin care aceasta a fost propusa la salariul de excelenta la inceputul lunii ianuarie 2021

–         Adresa primita de la IGPR prin care se comunica motivul pentru care comisar sef Radu Claudia nu putea beneficia de salariul de excelenta

–         Nota raport de acordarea a salariului de excelenta unei alte persoane, in care se mentioneaza motivul pentru care acest salariu nu a putut fi acordat doamnei Radu Claudia

Cum este posibil ca într-o insituție publică din domeniul ordine și siguranță publică să existe asemenea cazuri de încălcare flagrantă a legii și care să aibă repercursiuni pentru locuitorii județului Olt, iar factorii de decizie ai IPJ Olt să nu ia nicio măsură?

Publicatia dvs. este ultima speranta ca se mai poate face dreptate. Un concurs ilegal care trebuia anulat, persoane sanctionate care fac parte din comisia de concurs, nimic nu a contat pentru IPJ Olt. Aduceti cazul in lumina reflectoarelor si faceti dreptate, sunteti singurii care are aceasta putere. Cereti un punct de vedere in baza Legii 544/2001 de la IGPR si veti vedea ca totul este adevarat. Ajutati sa se faca curatenie, desi se fac fapte penale, nimeni nu raspunde, totul este acoperit la politia din Olt.Aduceti lumina in aceste ilegalitati in care intentia este evidenta si incurajati dreptatea.

Comisar șef Mihalache Mihai, cel care a candidat singur la șefia IJP Olt dar nu a reușit decât un 5,62. Așa că a rămas șef adjunct al instituției

Desi aceste aspecte au fost aduse la cunostinta IGPR si Ministerul Afacerilor Interne, acestia au dispus ca verificarile sa fie efectuate tot de catre politisti IPJ Olt, care trebuie sa se verifice singuri. In mod evident, verificarile nu au avut nici un rezultat, desi faptele sunt evidente si exista documente care le probeaza.

Toate aceste aspecte au fost prezentate și în mass-media locală, dar nu au fost luate nici un fel de măsuri, aceste ilegalități fiind tolerate de către fosta și actuala conducere a IPJ Olt, deși aveau obligația să dispună verificări cu privire la aceste aspecte –HG 725/2015 art. 6 (3) Persoana în drept care a luat cunoștință, în scris, de comiterea unei abateri disciplinare este obligată să dispună, prin rezoluție, declanșarea cercetării prealabile..

Miza acoperiri acestor ilegalitati a fost inscrierea la concursul de inspector sef a comisarului sef Mihalache Mihai, daca se demara o ancheta in acest caz, el nu se mai putea inscrie la concurs, fiind cercetat disciplinar.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI