Despre utilizarea pesticidelor in agricultura ecologică sau ce ar trebui să știe consumatorul de produse eco-bio. Alimentele bio sunt sănătoase, mit sau realitate?

Opinii de Dr.Ing. Daniel Botănoiu, Președinte Asociația Fermierilor din România

Există pesticide în agricultura ecologică? Cum se utilizeaza pesticidele organice? Produsele utilizate în agricultura ecologică sunt bune pentru sănătate oamenilor si pentru mediu? 

Există o mare confuzie în jurul acestei întrebări: unii susțin că pesticidele sunt total interzise în producția ecologică, în timp ce alții explică faptul că unele sunt permise. Alții susțin că pesticidele permise în agricultura ecologică există, dar sunt diferite de pesticidele utilizate în agricultura convențională. Deci, unde este adevărul? Da, agricultura ecologică folosește pesticide.

Ideea că agricultura ecologică nu folosește deloc pesticide este destul de comună, dar este de fapt o concepție greșită. De fapt, agricultura ecologică folosește anumite pesticide. Aproximativ o sută de îngrășăminte și inputuri (pesticide, insecticide sau fungicide) sunt autorizate prin reglementări privind agricultura ecologică în Europa. 

Găsim lista inputurilor și pesticidelor autorizate în agricultura ecologică în Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei Europene. Aproximativ 27% din totalul produselor de protectia plantelor sunt autorizate pentru agricultura ecologică.

Principala diferență este ca intrările utilizate în agricultura convențională fata de cele utilizate în agricultura organică este ca acestea din urma trebuie să fie „de origine vegetală, animală, microbiană sau minerală, cu excepția cazului în care produsele sau substanțele din aceste surse nu sunt disponibile în cantitate sau calitate suficientă sau dacă nu există alte soluție ”(în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007). 

Pe scurt, acest lucru înseamnă că, dacă moleculele utilizate în agricultura convențională pot fi sintetizate pe deplin în laborator, cele utilizate în agricultura organică trebuie sintetizate din materiale „de origine naturală”. Dar atenție, faptul că un produs de origine naturală nu înseamnă că nu este toxic!

Anumite pesticide sunt autorizate în agricultura ecologică, cu condiția să fie sintetizate din elemente de „origine naturală”. Dar asta nu ne spune dacă aceste produse naurale sunt periculoase sau dacă sunt mai sigure (sau mai puțin sigure) decât pesticidele sintetice utilizate în agricultura convențională.

Cu toate acestea, din păcate, este imposibil să oferi un răspuns cuprinzător la această întrebare. Fiecare insecticid, fungicid sau erbicid are utilizări și grade de toxicitate diferite, indiferent dacă sunt autorizate în agricultura organică sau convențională. În general, fie că sunt de origine naturală sau sintetică, pesticidele rămân toxice, cu substanțe chimice active. Prin urmare, este necesar să se ia o serie de precauții atunci când sunt utilizate. 

Agențiile sau instituțiile de acreditarea pesticidelor tind în general să considere pesticidele (naturale sau de altă natură) ca fiind sigure atâta timp cât sunt respectate măsurile de precauție pentru utilizare.

În cazul sulfatului de cupru, de exemplu, sau zeama bordeleza (sulfat de cupru + var, utilizat pe scară largă în agricultura ecologică), autoritatile emit avize, concluzionând asupra toxicității sale scăzute: luând în considerare datele disponibile referitoare la reziduuri și cele legate de utilizări, riscul cronic pentru consumator este considerat acceptabil. 

Cu toate acestea, instituția publica specifică anumite pericole, de exemplu: pentru următoarele utilizări in arboricultură: cais, cireș, alun, măsline, piersici, pere, mere și prune (1,25 g Cu / L) și nuc (0,7-1 g Cu / L), un risc inacceptabil pentru operatori și / sau lucrători a fost observat de-alungul timpului. Numărul de aplicații ar trebui redus, astfel încât să nu se depășească dozele anuale, rezultând riscuri pentru organismele acvatice. 

Acest lucru arată că chiar și un pesticid despre care se spune că este „de origine naturală” poate avea efecte nocive asupra mediului sau asupra sănătății umane, în funcție de dozele utilizate sau de context. Cu alte cuvinte, pesticidele permise în agricultura ecologică, chiar dacă sunt de origine naturală, pot fi periculoase. De exemplu, rotenona, un insecticid biologic utilizat pe scară largă în trecut, a ajuns să fie interzisă în 2011, în urma suspiciunilor de risc asociat cu boala Parkinson.

Problema este aceeași în ceea ce privește impactul asupra mediului al pesticidelor utilizate în agricultura ecologică sau conventionala: doar pentru că un pesticid este „organic” sau „de origine naturală” nu înseamnă că este neapărat mai bun pentru mediu. Sulfatul de cupru, un produs biologic poate avea efecte negative asupra ecosistemelor: în cazul zemei bordeleze, autoritatea publica a concluzionat ca: „ exista un risc pentru organismele acvatice”.

Spinosad, un insecticid organic autorizat drept „natural” este un alt exemplu de pesticid biologic al cărui efect asupra mediului poate fi negativ: este de fapt recunoscut ca este un insecticid toxic pentru polenizatori.

Un studiu realizat de Universitatea din Guelph a arătat, de asemenea, că, în unele cazuri, utilizarea pesticidelor „naturale” sau „organice” pot fi mai dăunătoare pentru mediu decât utilizarea unor pesticide sintetice. Într-adevăr, uneori pesticidele biologice au o acțiune mai puțin precisă și mai puțin eficientă decât un pesticid chimic echivalent. 

Prin urmare, este important să rețineți că alimentele organice nu garantează că nu vor contine reziduuri de pesticide. Astfel, într-un studiu realizat pe aproape 80 de produse organice si 60 de milioane de consumatori au demonstrat că urme de pesticide se găsesc în alimentele organice. Unele (puțin sub 10%) depășesc chiar limitele legale ale specificațiilor organice.

Alte studii au arătat că unele produse organice conțin chiar reziduuri de pesticide sintetice: acest lucru se poate întâmpla dacă aplicarea produselor într-un câmp vecin contaminează culturile organice.

Dar, în ansamblu, produsele din agricultura ecologică se „descurcă” puțin mai bine decât produsele din agricultura convențională în ceea ce privește reziduurile de pesticide. Potrivit unui raport al EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor), 98,7% din produsele organice nu au depășit limitele legale privind reziduurile de pesticide față de doar 96,2% din produsele convenționale. 

Pe de altă parte, 83% din produsele organice conțin reziduuri de pesticide sub „limita cuantificării” (adică aproape nedetectabile) comparativ cu doar 50% din produsele convenționale. Ceea ce poate explica aceste niveluri scăzute de reziduuri de pesticide în alimentele ecologice sunt specificațiile: agricultura ecologică necesită tratamente limitate cât mai mult posibil și să fie folosite doar ca ultimă soluție.

În ceea ce privește produsele toxice precum sulfatul de cupru, in cazul acestuia se limitează cantitatea utilizată pe an, doar 6 kg/ha. Toate acestea ajută la reducerea utilizărilor și, prin urmare, a reziduurilor.

Există multe pesticide permise în agricultura ecologică și aceste pesticide nu sunt neapărat mai sigure sau mai sănătoase decât pesticidele convenționale. Pe de altă parte, agricultura ecologică, datorită specificațiilor mai exigente, este în general mai „curata” în ceea ce privește reziduurile de pesticide. 

Dar, în ciuda tuturor, trebuie sa acceptam faptul ca în majoritatea produselor organice există reziduuri de pesticide. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI