Pe strada Școalei nr 8 din sectorul 2 al Capitalei, se găsește o veche casă boierească, construită la începutul anilor 1900. Imobilul a fost construit de Dimitrie S.Nenițescu, fost ministru și guvernator al Băncii Naționale a României. În ea a locuit apoi fiul acestuia, Costin D. Nenițescu, o altă personalitate a vieții științifice a țării, fost chimist și savant de renume internațional. Membru al Academiei Române și fondator al Centrului de Cercetare a Chimiei Organice, Costin Nenițescu a decedat în anul 1970. Nu există date publice despre moștenitorii imobilului din Școalei nr 8, însă, conform celor de la proiectul DincoloDeFatade, clădirea a fost golită de mobilierul de valoare precum și de operele de artă și lăsat în paragină. În anul 2010 clădirea a fost inclusă în lista monumentelor istorice la poziția B-II-m-B-20960/cod LMI sub denumirea Casa Nenițescu . Cu toate astea nici Ministerul Culturii și nici Institutul Național al Patrimoniului nu au mișcat măcar un deget, ca să nu spunem un leu de la buget, pentru conservarea clădirii. Casa Nenițescu a revenit în atenția publică în anul 2016, atunci când un incendiu a distrus acoperișul și mansarda imobilului. La vremea aceea pompierii au reușit cu greu să oprească un dezastru, mai ales din cauza accesului foarte dificil la imobil. Unii martori de la acea vreme vorbesc inclusiv despre niște bărbați cu “cefe groase”, în tricouri negre, care au apărut în zonă și au îngreunat acțiunea pompierilor, mimând dorința de a ajuta. Au mai trecut doi ani și Casa Nițescu a revenit iar în atenția opiniei publice. Mai exact în anul 2018, atunci când în curtea imobilului a răsărit o terasă și un bar, fără acordul vecinilor, dar spre disperarea lor. Numitorul comun pentru cele două evenimente îl constituie proprietarul clădirii. Este vorba despre regizorul George Dușu, cel care a achiziționat imobilul în anul 2014. George Dușu este membru al uneia dintre cele mai influente familii din Constanța, aflată în topurile celor mai bogați români, posesori de hoteluri și clădiri de birouri, dar și de case istorice. George Dușu mai deține un imobil istoric în București, pe Bulevardul Dacia, unde își și declară adresa oficială, cu toate că acolo funcționează de ani de zile o ambasadă care a închiriat de la regizor clădirea respectivă.
George Dușu a cumpărat imobilul, cel mai probabil de la un moștenitor al familiei Nenițescu. Conform unor surse, acesta dorea să construiască un bloc modern peste Casa Nenițescu, doar că nu a primit aprobarea. Apoi a venit incendiul din 2016 care a fost stins în timp util. Cu toate astea, acoperișul și mansarda distruse, duc la distrugerea treptată a clădirii. Când plouă sau ninge, apa se scurge în toată casa, erodând încet dar sigur zidurile care stau să cadă. În timp ce Institutul Național al Patrimoniului se face că are alte preocupări, proprietarul imobilului s-a gândit să mai scoată și ceva bani din curte, până când Casa Nenitescu se va prăbuși definitiv și va putea să ridice blocul dorit.
George Dușu a închiriat clădirea și curtea casei din Școalei nr 8, firmei sale, SC La Mare La Soare SRL. Firma a deschis un bar și o terasă, fără acordul vecinilor. A urmat o serie de plângeri, iar organele statului au dat amenzi și au interzis activitatea. Asta nu i-a împiedicat pe proprietari să-și vadă de treabă mai departe. Proprietarul, fiind regizor, s-a gândit să amenajeze și un teatru ad-hoc. Unde se țin spectacole de amatori. Și alte numeroase evenimente, inclusiv “la grătar”, adică grătare făcute în centrul Capitalei, cu mult fum și foc deschis. În incinta unui monument istoric. Vecinii au continuat să facă plângeri la Poliția Locală Sector 2, la Poliția Sectorului 2- Secția 6, la DSV, la ITM și peste tot unde au crezut că pot găsi un sprijin. Fără succes, însă.
Activitățile de bar și terasă restaurant au continuat până în ziua de azi. Între timp, proprietarul firmei și al clădirii, George Dușu, a mutat activitatea barului de pe firma La Mare La Soare SRL, pe o altă firmă din Constanța, DGN-Romag SRL. Vecinii au continuat să se plângă la autorități și să reclame neregulile de la Școalei nr 8. Au reclamat că locația nu are WC-uri și că cei care consumă acolo își fac nevoile pe gardurile și zidurile caselor vecinilor. De asemenea, au reclamat că cei care pleacă de la evenimentele de acolo sunt atât de obosiți încât dorm pe garduri și pe treptele caselor vecinilor. Au reclamat că există suspiciunea rezonabilă cum că acolo se consumă droguri, iar cei care își fac nevoile pe gardul lor sau dorm în fața porților lor sunt drogați. Nu avem cunoștință că s-a luat vreo măsură pe tema asta, dar amenzile au curs pe teme ușoare, cum ar fi autorizația de funcționare. Însă avocații familiei Dușu le-au contestat în instanță, iar activitatea clandestină din curtea imobilului își vede de treabă.
În urma acțiunii Poliției Locale a Municipiului București la sesizarea Poliției Locale sector 2, pe numele proprietarului locației a fost deschis un dosar penal, pentru construirea sau modificarea unui monument istoric fără aprobare. Dosarul are numărul 153/P/2019 și se află în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, dar, conform avocatului familiei Dușu, Ion Calipetre, până acum clientul său nu a fost chemat la vreo audiere. Ceea ce ar putea duce la concluzia că cineva dorește ca dosarul să se prescrie și să nu se soldeze nici măcar cu o amendă penală în condițiile în care faptele au un cuantum de pedeapsă mic. Acest modus operandi al procurorilor nu este singular pe genul acesta de dosar, dovadă fiind multe alte dosare nelucrate pe zona parcului Herăstrău, care este monument istoric, și unde s-a construit fără autorizații în majoritatea locațiilor de alimentație publică.
Revenind la Casa Nenițescu și la activitățile comerciale care se desfășoară acolo, am contactat proprietarul, pe George Dușu. Acesta ne-a îndrumat spre avocatul familiei, Ion Calipetre. Avocatul Calipetre ne-a declarat că locația este în curs de autorizare și că a plătit toate taxele aferente avizării. De asemenea, ne-a mai declarat că proprietarul clădirii nu dorește să demoleze și să reconstruiască un bloc, așa cum susțin vecinii, ci dorește să renoveze imobilul și să îl transforme într-un boutique hotel. Chiar dacă nu are acordul vecinilor. Avocatul ne-a mai declarat că a contestat toate amenzile și sancțiunile primite de către clientul său. Dar a uita să ne spună că are o decizie de suspendare a activității, pe care clientul său nu o respectă. În legătură cu acest aspect, avocatul Calipetre ne-a declarat că problema este complexă și că un deținător de clădire monument istoric nu are fonduri din care să o restaureze, atâta timp cât nu are venituri aduse de acel imobil, așa că e normal ca în incinta unui monument istoric să funcționeze o cârciumă, de vreme ce banii vor fi folosiți la recondiționarea respectivului monument.
În timpul documentării jurnalistice am cerut și punctul de vedere al Poliției Locale sector 2. Daiana Tănăsescu, șefa PLS 2 ne-a declarat că locația din strada Școalei nr 8 nu are autorizație de funcționare și are activitatea suspendată, inclusiv prin decizia DSV. De asemenea, ni s-a spus că Poliția Locală sector 2 a cerut sprijinul legal al Serviciului de Investigare e a Criminalității Economice din cadrul Poliției Sector 2. În mod normal, dacă SICE sector 2 și-ar îndeplini atribuțiile de serviciu, ar trebui confiscate, prin lege, toate veniturile încasate de societatea care operează în incinta de la adresa Școalei nr 8, de la momentul primei suspendări a activității și până în prezent. În timpul documentării jurnalistice, reporterii noștri au fost în incinta curții imobilului unde funcționează barul din strada Școalei nr 8 în calitate de clienți. În afara certitudinii că în respectiva locație funcționează o unitate de alimentație publică, mai există o certitudine și anume că nu se eliberează bon fiscal, ceea ce duce la concluzia că în curtea monumentului istoric funcționează ilegal o cârciumă.