Consumul de insecte o solutie!? Entomofagia, noul trend în alimentația europenilor, dar cu ce riscuri

Editorial de Dr.ing. Daniel Botănoiu, profesor USAMV

EDITORIAL

În 2015, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară, a Mediului și a Sănătății în Muncă (ANSES) a publicat un studiu care califica comentariile Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) privind consumul insectelor. Într-adevăr, FAO si-a pus mari speranțe în adoptarea insectei ca hrană de către culturile occidentale. Cu toate acestea, ANSES tine sa reaminteasca numeroasele pericole legate de hrănirea exclusivă sau neexclusivă cu insecte. Conform reprezentantilor Agentiei exista două tipuri de riscuri:

  1. riscurile asociate cu consumul insectelor
  2. riscurile asociate condițiilor de reproducere a insectelor

Riscuri legate de consumul de insecte.

1. Pericolele chimice și alergeni

Insectele conțin substante cu care oamenii nu sunt obișnuiți, cum ar fi veninul. Consumat în doze mari, poate provoca reacții periculoase chiar și la un adult. În plus, insectele au alergeni la fel precum crustaceele. Prin urmare, există posibilitatea ca 8% dintre persoane sa fie alergice la diferite specii de insecte.

În cele din urmă, unele specii de insecte clasificate drept comestibile conțin așa-numitele substanțe anti-nutriționale. Astfel, consumul lor poate reduce rata de absorbție a anumitor nutrienți, cum ar fi fierul.

2. Pericolele fizice

Multe insecte au fie o coajă, fie un tip de carapace, aceste părți fiind dure, ceea ce poate fi periculos. ANSES spune că, crescătorii ar trebui să aibă obligația de a informa consumatorii privind prezența acestor părți dure.

Riscuri asociate reproducerii acestora in ferme.

1. Insectele contin ceea ce mănâncă

Acest lucru a fost observat în special atunci când studiul ANSES a comparat aportul nutrițional al unei insecte crescuta în ferme și al alteia crescuta în sălbăticie. În funcție de modul în care este hrănită, o insectă va avea o valoare nutritivă diferita. Prin urmare, crescătorii sunt singurii care pot spune ce conțin cu adevărat insectele crescute de ei in ferme.

2. Pericolul conservanților și al mucegaiului

Aceasta este o problemă inerentă prezenta in întreaga industrie alimentara. Pentru a fi vândute consumatorilor, alimentele trebuie să fie sigure și să poată fi păstrate fără pericole pentru sanatatea oamenilor. ANSES subliniază acest risc deoarece au observat in fermele chinezești standardecare nu sunt respectate.

3. Pericolele asociate cu paraziții

La fel precum carnea de porc sau carnea de vită, insectele pot fi purtatoare de paraziți. Există încă foarte puține studii care abordează acest subiect și mult mai putine care evidentiaza impactul paraziților din insecte asupra oamenilor. Datorită principiului precauției, ANSES a plasat riscul de paraziți purtati de insecte in lista sa de pericole.

În ciuda acestui raport destul de negativ, există un interes real în a consuma această nouă sursă de proteina și a o include în dieta noastră.

În alte părți ale lumii, cum ar fi Asia, consumul de insecte face parte din cultura alimentară tradițională. În Europa, această practică are deja mulți adepți, dar nu beneficiază de nicio reglementare. Acesta este motivul pentru care ANSES publică  o opinie în care întocmește un inventar al riscurilor asociate consumului de insecte, precum și o listă de recomandări care vizează „stabilirea unor standarde specifice și o supraveghere adecvată“.

ANSES explică faptul că pericolul pentru sănătate poate să apară in fermele de reproducere și producție a insectelor care nu beneficiază, deocamdată, de o supraveghere specifică. Și, ca și în cazul oricăror alimente de origine animală sau vegetală, depozitarea necorespunzătoare a insectelor le poate face improprii pentru consumul uman.

De asemenea, la persoanele cu predispoziție la alergii, este riscant consumul de insecte care contin aceiași alergeni ca multe artropode (acarieni, crustacei, moluște etc.). În cele din urmă, insectele transportă viruși, bacterii, paraziți sau chiar ciuperci pe care le pot transmite oamenilor.

Confruntată cu această lipsă de cunoștințe cu privire la riscurile asociate consumului de insecte, Agenția recomandă:

  • stabilirea unei liste a speciilor care pot fi consumate;
  • reglementarea condițiilor de reproducere și producție a insectelor in ferme;
  • informarea consumatorilor cu privire la riscul alergic asociat consumului de insecte;
  • să se efectueze mai multe studii cu privire la sursele potențialelor pericole in cazul consumului;
  • sa se studieze bunăstărea animalelor in cazul insectelor;

Conform datelor actuale, cele mai frecvent consumate insecte sunt gândacii, omizile, albinele, viespile și furnicile, urmează lăcustele,  greierii, cicadele, hemipterele, termitele, libelulele și muștele.

Cu siguranță insectele sunt foarte interesante din punct de vedere nutrițional, economic și ecologic, dar consumul acestora ne expune și riscurilor. Pot conține substanțe chimice (veninuri, factori anti-nutriționali, medicamente veterinare utilizate la creșterea insectelor, pesticide sau poluanți organici din mediu sau din hrana insectelor etc.) care sunt dăunătoare sănătății noastre.

Consumul de insecte sau entomofagia crește, în Europa, de câțiva ani. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSES), această practică implică riscuri pentru sănătatea oamenilor.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI