BREAKING NEWS! Câteva sute de țigani gabori din Transilvania protestează în Tg. Mureș împotriva unui avocat cămătar și a autorităților care îl ajută pe acesta să le ia casele

EXCLUSIV!

Mai multe sute de rommi din Transilvania, din ramura gaborilor, participă vineri, 25 iunie, la un miting de protest în fața casei lui Ludovic Gabor și a familiei acestuia din Tg. Mureș. De fapt rommi vor să îl apere pe Ludovic Gabor de executorul judecătoresc ce urmează să-l evacueze mâine din casă la solicitarea avocatului Gabriel Grancea din Sibiu. Cu toate că există o decizie a Curții de Apel Albă Iulia care a dispus ca Parchetul să înceapă urmărirea penală împotriva avocatului, pentru fapte de cămătărie și alte infracțiuni de ordin fiscal, executarea nu a fost suspendată iar autoritățile din Târgul Mureș privesc cu nepăsare cum o familie formată din 10 persoane urmează să fie aruncată în stradă. Avocatul Grancea a mai executat săptămâna trecută o locuință din Tg. Mureș aparținând familiei lui Gabor Ioan, tatăl lui Ludovic Gabor, și a lăsat pe stradă 15 oameni. Tot Grancea mai are in garanție câteva zeci de case ale gaborilor pe care e pregătit să le vândă în contul unor împrumuturi cu camătă. Dar iată povestea!

Țiganii gabori sau țiganii albi, cum li se mai spune, sunt acea ramură a romilor care se ocupă cu prelucrarea metalelor. Sunt acei țigani cu pălării cu boruri largi și mustăți stufoase care sunt întâlniți în târguri prin toată țara, vânzând cazane de țuică și alte obiecte rezultate din prelucrarea tablei. Tot ei umbră prin țară și își oferă serviciile pentru a fabrica burlane, acoperișuri și cam tot ce ține de ciocănitul foilor de tablă. Sunt țigani care muncesc pe rupte pentru a câștiga un ban cinstit. Nu numai că sunt oameni muncitori dar gaborii sunt și foarte credincioși, în marea lor majoritate fiind membrii ai Bisericii Adventiste. Aceasta este prezentarea, în mare, a gaborilor din Transilvania din care face parte și marea familie Gabor din Tg. Mureș.

Pancarta protestatarilor de la Tg.Mureș

În anul 2006, familia Gabor, cu mic cu mare, a mers, ca de obicei, la târgul din Sibiu, să-și vândă cazanele, ceaunele și alte acareturi lucrate de ei. Într-o anumită conjunctură,  Ludovic, Ioan și Ștefan Gabor, capii familiei, l-au cunoscut pe avocatul Gabriel Marius  Grancea, pe atunci jurist șef la firma Atlasib. S-au împrietenit repede iar țiganii, suflete deschise, și-au povestit viața și și-au spus oful, considerându-l pe avocat om cu carte și bun la suflet. Iar unul dintre ofurile gaborilor era lipsa de bani lichizi, necesari aprovizionării cu materiale din care să ciocănească și să lipească cazane de țuică, oale, ceaune, ibrice și alte acareturi, pe care să le vândă apoi prin târgurile din toată țara. Avocatul Grancea s-a oferit să-i ajute cu bani, de fapt să-i ajute să obțină credite de la bănci. Pentru că țiganii nu pot să obțină împrumuturile bancare în mod direct, că nu știu carte și nu prezintă garanție. Dar avocatul Grancea a găsit soluția. I-a pus pe cei interesați de împrumuturi bancare să facă acte de vânzare-cumpărare pentru casele lor, în așa fel încât el să devină proprietarul imobilelor. Apoi acesta mergea la bancă, de regulă la Garanti Bank din Tg Mureș, de unde obținea creditul. De exemplu, pentru o casă evaluată la 400-500 mii euro, avocatul “obținea” un credit de 100 mii euro din care oferea gaborilor 90 mii euro, 10 mii reprezentând comisionul de succes. Apoi, lună de lună, cel împrumutat îi achita avocatului rata lunară plus 2%, comisionul acestuia, sau camăta. La sfârșit, după ce se închidea creditul, avocatul revindea casa titularului sau unui alt membru al familii acestuia, indicat de țigani. Treaba a mers ca pe roate ani de zile, iar gaborii mulțumiți de cum merge căruța, aduceau alți și alți clienți din neam și etnie. Până când a venit pandemia de COVID 19 și căruța s-a stricat.

Lozincile cu care vin gaborii la miting

Când a venit pandemia de COVID 19, țiganii gabori au fost afectați asemenea tuturor celor care își câștigau existența din activități desfășurate în public. Mai exact, prin închiderea târgurilor și evenimentelor publice din marile orașe, aceștia au rămas fără piața de desfacere. Nu a mai avut cine să le cumpere cazanele de țuică, ibricele, ceaunele, tingirele și ce mai meștereau ei. Rămânând fără surse de venit, țiganii nu au mai avut de unde să plătească ratele către avocatul Grancea. S-au dus la el ca la un prieten și au crezut că vor găsi înțelegere, mai ales după ce ani de zile i-au băgat acestuia în buzunar și conturi sute de mii de euro. Dar, în loc de înțelegere, au primit de la avocat amenințări. I-a amenințat că dacă nu își plătesc ratele, le va vinde casele. Unii dintre țigani au vrut să își plătească restul de credit rămas însă avocatul Grancea le-a spus că trebuie să îi plătească și cei 2% care i s-ar fi cuvenit până la sfârșitul creditului. Camăta, cum s-ar zice. 

Mesaj de pe pancartele protestatarilor

Speriați că vor rămâne fără case, gaborii au început să-și caute dreptatea la autorități. Au făcut plângeri la DNA Tg. Mureș, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Albă Iulia, UNBR, Baroul Sibiu și chiar la Administrația Prezidențială, însă nu au avut vreun câștig de cauză. Fie nu au fost băgați în seamă, fie li s-a spus că nu e nimic ilegal și că este o afacere ca orice altă afacere. Încurajat de faptul că autoritățile sesizate nu sunt interesate de subiect și că unele chiar îl susțin, avocatul Gabriel Grancea a trecut la fapte, ca să dea un exemplu celor care nu vor să plătească și care se revoltă. Așa că a început procedurile de executare silită a lui Ioan Gabor. Acesta își “vânduse” casa de pe strada Călărașilor nr.75 din zona zero a orașului Tg.Mureș pentru o sută mii euro. Timp de patru ani i-a plătit avocatului Grancea rata lunară plus 2% comision sau mai exact camătă. Săptămâna trecută, avocatul Gabriel Marius Grancea, însoțit de gărzi de corp, de jandarmi și executor judecătoresc, au aruncat în stradă familia lui Ioan Gabor, 15 membri, bărbați, femei și copii. De fapt, Grancea a vândut casa respectivă unui om de afaceri din oraș pentru suma de 280 mii euro. Respectivul om de afaceri susține că a vizionat casa, că i-a plăcut și că a cumpărat-o. Dar mai spune că nu știa că este locuită. În realitate, avocatul Grancea și-a declarat câte un sediu al cabinetului său de avocatură în fiecare casă și și-a păstrat un rând de chei. Când țiganii erau plecați în căutare de muncă, acesta a intrat în casă cu potențialul cumpărător, i-a făcut prezentarea și l-a asigurat că o va elibera imediat ce primește suma cerută. Ceea ce s-a și întâmplat.

Un alt mesaj al gaborilor păgubiți

Când avocatul cămătar Grancea a început demersurile de executare, gaborii au apelat la avocați. Avocații acestora au mers în instanță, la Curtea de Apel Albă Iulia pentru a contesta ordonanța de clasare a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Albă Iulia. A fost pentru prima dată când cineva a studiat probele, a analizat dovezile și a audiat părțile. Apoi instanța a decis, pe data de 25 mai, să desființeze soluția de clasare a procurorului și să retrimită dosarul la Parchet pentru începerea urmăririi penale împotriva avocatului Grancea. La dosar există chitanțe, acte dar și înregistrări audio pe care nu le-a ascultat nimeni până la judecătorii Curții de Apel Albă Iulia. Cu toate că sentința este definitivă, din păcate încă nu a fost redactată încheierea, așa că avocatul Gabriel Grancea își vede mai departe de treabă. Mâine dimineață, în jurul orei 11, avocatul, gărzile de corp, executorul și jandarmii vor merge la Tg.Mureș ca să evacueze familia lui Ludovic Gabor, fiul lui Ioan, cel deja aruncat în stradă. Ludovic, care este și un fel de pastor al Bisericii Adventiste “Speranță pentru gabori” din Tg.Mureș, a căzut în plasa avocatului Grancea, la fel ca tatăl său. Acum așteaptă împreună cu cei zece membrii ai familiei să fie aruncați afară din casa de pe strada Călărașilor nr 93, în care trăiesc de peste 40 de ani. Pentru familia Gabor, gaborii și nu numai s-au mobilizat. Câteva sute de oameni vor veni încă de la prima oră a dimineții, în fața casei lui Ludovic, cu pancarte și vor forma un lanț uman. Nu sunt numai țigani ci și români și unguri, vecini ai familiei Gabor dar și alți oameni din țară, inclusiv din București. Ei speră să obțină amânarea executării până la redactarea sentinței prin care se redeschide dosarul penal împotriva avocatului cămătar.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI