Lui Theodor Stolojan i-a fost refuzată cotizația la PNL sector 2 pentru că era membru la PNL Dâmbovița sau despre cum a fost aruncat Ludovic Orban în penibil de către proprii săi susținători

Săptămâna trecută apărea un nou scandal în PNL, cauzat de alegerile interne ce se apropie. Conform unui breaking news forțat, se arunca pe piață informația conform căreia membrii de partid nu sunt lăsați să-și plătească cotizațiile și implicit nu vor putea participa la alegerea forurilor de conducere ale partidului. Una dintre victime era prezentată ca fiind însuși președintele Comisiei de Organizare a Congresului Național al PNL, COCON, adică nimeni altul decât Theodor Stolojan. Acesta s-a prezentat la sediul organizației PNL sector 2, acolo unde își amintea el că ar fi membru, ca să își achite cotizația. Dar surpriză, liderul liberal nu figura ca membru și pe cale de consecință nu i-a  putut fi încasată suma de 5 lei, reprezentând cotizația lunară de membru de partid. De aici un întreg scandal. Susținătorii lui Ludovic Orban l-au sunat pe acesta în miezul serii, iar președintele PNL a venit într-un suflet la sediul organizației PNL sector 2. Uitând că PNL are un statut, dar și un nou sistem informatic, Orban a început să țipe la trezorierul organizației, numindu-l “penibil” pentru că refuză să primească cei 5 lei ai domului Stolojan. Trezorierul a încercat să-i explice că noul sistem informatic, introdus chiar de Antonel Tănase, mâna dreaptă a lui Orban, nu mai permite încasarea cotizațiilor pentru cei care nu figurează în baza de date ca fiind membrii activi, că listele membrilor activi au fost trimise de la centru, că Theodor Stolojan nu figurează membru activ la sectorul 2. Degeaba! Ludovic Orban a cerut ca orice om care vrea să plătească cotizația este liber să o facă, că apare sau nu în sistem. De aici s-a lăsat cu uși trântite, cu poze de grup și cu un mare scandal în presă. Un membru de partid, identificat în persoana prim-vicepreședintelui de sector, Bogdan Steriopol, a sunat la presă și a dat subiectul pe surse în exclusivitate. În realitatea Steriopol, membru al  echipei lui Ludovic Orban, nu a făcut vreun bine echipei din care face parte, ba chiar a făcut un mare rău, atrăgând atenția asupra deficiențelor organizatorice din sânul PNL. Degeaba încearcă acum conducerea PNL să pună batista pe țambal și să facă uitat fake news-ul, pentru că mizeria începe să iasă de sub preș.

Ce s-a întâmplat în realitate. Vorbind despre pățania lui Theodor Stolojan, acesta a uitat că nu mai este membru al organizației sector 2 încă din 2014. La acea vreme, fiind încă lider PDL, acesta a candidat la alegerile europarlamentare, dar nominalizat de organizația Dâmbovița și nu Sector 2, motiv pentru care și-a luat transferul. Nu și-a mai amintit deoarece nu a mai plătit simpla cotizație de membru, de 5 lei pe lună, ci a plătit un alt tip de cotizație, de europarlamentar, de 1000 de euro pe lună. Statutar, singura cotizație legală este cea de membru de partid, cea de 5 lei, în timp ce cotizația de 1000 de euro are statut de donație sau cotizație de tipul “mulțumesc partidului pentru că a avut grijă de mine”. Cam asta s-a întâmplat cu Theodor Stolojan și cu cei care au refuzat să-i încaseze cotizația.

Pentru ca cititorii să înțeleagă ce se întâmplă acum în PNL, în preajma alegerilor interne, trebuie explicată situația. Theodor Stolojan în calitate de președinte al COCON, a emis un ordin intern în vederea organizării alegerilor. Astfel, nu pot participa la vot decât membrii care sunt înscriși până la 31 decembrie 2020 și au cotizația plătită la zi. Toți cei care nu au cotizațiile achitate la zi o pot face până înainte cu 3 zile de data alegerilor, moment în care casieriile se închid și se stabilesc listele de votanți. 

Sistemul informatic al PNL a fost modificat anul trecut, eliminându-se încasarea cotizații prin metoda clasică, a chitanțierului. Astfel, au fost intercalate bazele de date ale membrilor activi cu evidența cotizațiilor, în așa fel încât să se poată verifica și corela calitatea de membru de partid cu achitarea obligației de a plăti cotizația. Conform statutului PNL, un membru care nu și-a achitat cotizația timp de 6 luni poate fi exclus din rândul membrilor de partid. 

Noul sistem informatic a generat probleme, în special pentru liderii care “uită” să își achite cei 5 lei pe lună. Însuși Ludovic Orban a recunoscut că și el a “dispărut” din baza de date a sectorului 1, acolo unde ar trebui să figureze ca membru. De asemenea, la sectorul 2, acolo unde scriptic ar trebui să existe peste 800 de membrii, în lista trimisă de la centru pentru alegeri abia dacă se regăsesc jumătate dintre aceștia. Dar despre ce se întâmplă în organizațiile PNL, despre cât se plătește pentru a “întoarce” un șef de zonă ca să se alăture unei tabere în defavoarea celeilalte, despre cine sunt șmenarii politici care se ocupă cu astfel de practici, în episoadele următoare.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI