Agricultura, o prioritate a Uniunii Europene?

Editorial de Daniel Botănoiu, consultant agricol, profesor USAMV

EDITORIAL

Constat că Europa, în general, este împotriva agricultorilor, asta pe fondul supraproducției de mâncare și pe discreditarea muncii amărâtului de fermier! Altfel nu se explică atitudinea pe care decidenții politici o au față de sectorul agroalimentar care asigură securitatea și siguranta alimentară, protejeaza mediul, creează locuri de muncă, menține viața în rural etc.

Cei din sectorul agroalimentar nu mai au dreptul la aproape nimic, în comparație cu omologii lor din statele terțe! Bunele practici agricole, ecoschemele, reducerea pesticidelor, reducerea îngrășămintelor, interdicția de a utiliza biotehnologiile și nanotehnologiile, reducerea bugetului, investiții precare, lipsa forței de muncă, interdicții peste interdicții nu fac decât să lase un gust amar și să îndepărteze agricultorii de la activitățile lor. Abandonul ruralului european este o realitate, iar în România este o certitudine!

Agenția Europeană de Protecție a Culturilor (ECPA) a declarat că știința a prevalat în cele din urmă asupra deciziilor politice inspirate în mare parte de concluziile greșite ale oficialilor Greenpeace.

Sunt peste 40 de ani de când oamenii și animalele consumă sau folosesc plante transgenice și subprodusele lor, mă gândesc la soia, porumb și bumbac, câte persoane (sau animale) s-au trezit că le este rău sau sunt bolnave după ce au consumat aceste produse?

Dacă am menționat bumbacul, nu uitați că majoritatea uleiurilor vegetale folosite la gătit conțin cantități semnificative de ulei din semințe de bumbac. În ceea ce privește lecitina de soia transgenică, se găsește în toate sosurile industriale și maioneza din întreaga lume …

Dar înapoi la glifosat. Pentru un chimist sau biochimist care își cunoaște meseria, nu există nicio modalitate în care molecula de glifosat să interfereze cu ADN-ul în vreun fel și să provoace dezvoltarea cancerului.

ECHA – Agenția Europeană pentru Produse Chimice – tocmai a concluzionat în 2017 că glifosatul nu are efect cancerigen în urma recomandărilor EFSA (Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară) care a mers în aceeași direcție.

Este suficient să spunem că fermierii care se află într-o situație economică precară vor aprecia erorile ideologice nefondate ale Greenpeace-ului al cărui rol este doar de a răspândi teroarea, o teroare total nefondată …

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI