Se redeschide dosarul EADS? Curtea de Conturi Europeană consideră că UE a cheltuit aiurea banii pentru securizarea frontierelor sale iar FRONTEX e ineficientă

Potrivit unui raport special publicat de Curtea de Conturi Europeană, Frontex – agenția UE care se ocupă de frontiere – nu a fost suficient de eficace în a ajuta statele membre și țările asociate spațiului Schengen să gestioneze frontierele externe ale UE. Curtea consideră că sprijinul acordat de Frontex nu este adecvat pentru a combate imigrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră. Auditorii au ajuns la concluzia că Frontex nu și-a implementat pe deplin mandatul primit în 2016 și, totodată, pun sub semnul întrebării capacitatea acestei agenții de a se achita în mod eficace de noul rol operațional care i-a fost încredințat.

Frontex a fost creată în 2004 pentru a răspunde, împreună cu autoritățile naționale, preocupărilor UE legate de frontiere, în domenii precum terorismul, traficul de ființe umane și introducerea ilegală de migranți. Mandatul Frontex a fost extins treptat de la crearea agenției, la fel ca și bugetul său care a crescut de la 19 milioane de euro în 2016 la 460 de milioane de euro anul trecut. Curtea a constatat însă că Frontex nu acordă încă statelor membre un sprijin satisfăcător pentru gestionarea frontierelor externe ale UE. „Sarcinile Frontex de la frontierele externe ale UE sunt esențiale pentru lupta împotriva criminalității transfrontaliere și a imigrației ilegale”, a declarat Leo Brincat, membrul CCE, responsabil de acest raport. „Cu toate acestea, în prezent, Frontex nu se achită în mod eficace de această sarcină. O astfel de situație este deosebit de preocupantă într-un moment în care acestei agenții i se încredințează responsabilități suplimentare.”

În 2016, Frontex a primit un mandat clar de a sprijini statele membre în combaterea imigrației ilegale și a criminalității transfrontaliere. Auditorii au identificat însă lacune și inconsecvențe în cadrul utilizat pentru schimbul de informații, care afectează capacitatea Frontex și a statelor membre de a monitoriza frontierele externe și de a răspunde atunci când este necesar. Pe lângă aceasta, activitățile de analiză a riscurilor și de evaluare a vulnerabilităților nu se sprijină întotdeauna pe date complete și de bună calitate. În fine, operațiunile comune desfășurate în cadrul combaterii criminalității transfrontaliere nu sunt încă suficient de dezvoltate în activitățile de zi cu zi ale Frontex.

Curtea subliniază de asemenea lipsa raportării cu privire la eficiența și costurile Frontex. Deși comunică pe larg cu privire la activitățile sale, Frontex analizează rareori performanța proprie sau impactul activităților sale și nu prezintă informații referitoare la costul real al operațiunilor comune pe care le desfășoară. Ultima evaluare externă a agenției a fost publicată în iulie 2015. În plus, noul regulament privind Frontex aprobat în 2019 nu a avut la bază o evaluare prealabilă. Or, acest regulament a adus o schimbare de paradigmă în activitatea Frontex, transformând rolul acestei agenții de la o funcție de suport și coordonare la una de serviciu operațional. Pentru a se achita de noul său mandat, Frontex va avea la dispoziție un personal operativ care va ajunge până la 10 000 de membri în 2027  față de anul 2019, când personalul agenției era format din 750 de angajați). Bugetul agenției ar urma să se dubleze pentru a ajunge la aproximativ 900 de milioane de euro pe an, o cifră importantă care a fost decisă fără să se fi stabilit mai întâi de ce are nevoie Frontex pentru a-și îndeplini noul mandat și fără să existe vreo evaluare a impactului asupra statelor membre. Prin urmare, având în vedere faptul că Frontex nu s-a adaptat încă la cerințele mandatului său din 2016, Curtea de Conturi Europeană consideră că această agenție nu este încă pregătită să implementeze în mod eficace mandatul care i-a fost încredințat în 2019.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI