101 ani de la Tratatul de la Trianon, 101 ani de la consfințirea României Mari! Și Ungaria vecină și prietenă sărbătorește înființarea statului maghiar modern.

La data de 4 Iunie 1920 puterile învingătoare din Primul Război Mondial pe de-o parte, și Ungaria pe de altă parte, au semnat tratatul Europei moderne. În urma Tratatului semnat de 16 state, printre care și România, a fost recunoscută unirea Transilvaniei cu Patria Mamă și consfințirea României Mari, așa cum fusese stabilită la 1 Decembrie 1918. 

Tratatul a reprezentat și o recunoaștere a idealurilor revoluționarilor maghiari de la 1848 care au luptat împotriva Dublei Monarhii austro-ungare. 

Tratatul de Pace de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920 de Franța, Marea Britanie, Italia, Statele Unite, Japonia, România, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, Cehoslovacia și alte nouă state – pe de o parte – și de Ungaria, pe de altă parte, aceasta fiind reprezentată de Agost Benárd și Alfréd Drasche-Lázár. Din partea României Tratatul a fost semnat de dr. Ion Cantacuzino, ministru de stat și Nicolae Titulescu, fost ministru.

Ziua de astăzi este la fel de importantă pentru istoria României și a Ungariei precum a fost ziua de 1 Decembrie 1918, Ziua Marii Uniri, și ar putea fi sărbătorită ca zi națională în ambele state.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI