BREAKING NEWS! S-a decis noul președinte al OMV! El este Alfred Stern, fostul CEO al Borealis, un adept al petro-chimiei. Soarta Petrom este acum în mâinile lui.

Așa cum vă anunțam în exclusivitate pe StireaZilei.net, Consiliul de supraveghere al OMV s-a reunit azi pentru a desemna succesorul lui Rainer Seele la conducerea OMV.  Ședința a început la ora 14:00 iar decizia a fost luată după 6 ore, în jurul orei 20.00 . Noul șef OMV va fi  Alfred Stern, în vârstă de 56 de ani. El își va între în drepturi  pe 1 septembrie  anul acesta. Actualul CEO al OMV, Rainer Seele, va părăsi cea mai mare companie industrială din Austria la sfârșitul lunii august cu toate că îi expiră contractul la sfârșitul lunii iunie 2022. OMV s-a angajat să-i plătească lui Seele drepturile salariale până la sfârșitul contractului, chiar dacă nu va mai avea atribuții în companie.

Cu Stern la conducere, OMV are un top manager de renume internațional. După ce OMV a cumpărat pachetul majoritar al Borealis cu  patru miliarde de euro, Stern s-a mutat din vârful Borealis în consiliul OMV. Tranzacția dintre OMV și Borealis, firme cu capital majoritari austriac, au trezit suspiciuni cu privire la supra-evaluarea acțiunilor și scopul tranzacției. De la această tranzacție se pare că i se trage și debarcarea forțată a actualului șef al OMV, controversatul Rainer Seele. Noul președinte OMV reprezintă transformarea companiei de stat specializată în petrol și gaze într-o companie dedicată substanțelor chimice și a materialelor plastice. Contractul lui Stern de director executiv va dura trei ani, cu opțiunea de a se prelungi cu doi ani.

Alfred Stern, noul președinte OMV

Audierile celor patru candidați interni au avut loc dimineața în fața Comitetului prezidențial al Consiliului de supraveghere. Un alt favorit a fost Johann Pleininger, vice-CEO OMV și alături de grup din 1977. Consiliul de supraveghere a putut  decide numai dacă unul dintre cei doi candidați de top a obținut o majoritate puternică. Deoarece fiecare dintre cei doi manageri și-a avut fanii, discuțiile au durat atât de mult, dar până la urmă majoritatea l-a ales pe Stern.

În prezentarea proiectului de management, Alfred Stern a abordat și preluarea restului de 25 % din Borealis de la coproprietarul OMV Mubadala ,holdingul din Abu Dhabi care deține 24,9% din acțiunile OMV. Stern își dorește să schimbe direcția OMV, de la petrol și gaze către petro-chimie, îngrășăminte, hidrogen, energii regenerabile  și mase plastice. Borealis, compania din care provine Stern, este concurentul principal al grupului Rompetrol pe piața de polipropilenă. Ținând connt de faptul că OMV a distrus industria petrochimică din România prin închiderea Arpechim și anihilarea Oltchim, este greu de crezut că noul președinte al OMV are gânduri de a rămâne în România. Mai ales că, așa cum spuneam, noua direcție pe care vrea să o impună grupului este petrochimia și nu petrolul și gazele naturale.

Arpechim, fosta perlă a petro-chimiei românești

Numirea lui Alfred Stern naște controverse la nivelul specialiștilor. Fostul președinte al Consiliului de supraveghere din OMV, Wolfgang Berndt critică atât  Consiliul de Administrație al OMV cât și al companiei de stat austriece ÖBAG, care deține 31,5% din acțiunile companiei, vorbind chiar despre un putch împotriva actualului președinte Seele. 

Alfred Stern a absolvit Montanuniversität Leoben  și s-a alăturat Borealis ca Senior Vice President Innovation & Technology în 2008, după ce a părăsit compania chimică E. I. DuPont de Nemours, unde a ocupat funcții de conducere internaționale. În iulie 2012 a fost numit în consiliul de administrație. La 1 aprilie 2021, a preluat conducerea noii divizii Produse chimice și materiale la OMV în calitate de director executiv.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI