Rata șomajului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în luna aprilie

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în aprilie față de luna precedentă, la 5,7%, potrivit datelor prezentate luni de Institutul Naţional de Statistică.

În perioada menționată, numărul estimat al șomerilor (15-74 ani) a fost de 474.000 de persoane, în scădere faţă de luna precedentă (485.000 de persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 6% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,4% în cazul celor de sex feminin.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,6% în aprilie – 4,9% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor. Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 75,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru aprilie 2021.

Potrivit sursei citate, începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie. Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimărilor, în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active – care este numitorul indicatorului „rata şomajului”). Din acest motiv, datele provizorii publicate pentru lunile ianuarie – aprilie nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare, se arată în comunicat.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI