Știai că?
Ce sunt moliftele, și cele mai puternice rugăciuni când trebuie spuse!
Boala, necazurile sau farmecele pot fi alungate prin citirea unei molifte de către un preot. Moliftele sunt rugăciuni cu putere mare, ştiute din cele mai vechi timpuri, şi care sunt de folos şi astăzi multor credincioşi. Rugăciunile spuse din suflet pot face mai mult bine unui om aflat în suferinţă decât orice doctor ori vraci cu puteri miraculoase. În Moliftelnic,„cartea cea mai des întrebuinţată în slujirea preoţească”,există câteva rugăciuni speciale, moliftele.În limba slavă, acest cuvânt înseamnă rugăciune.Moliftele sunt rostite de preoţi în anumite împrejurări: pentru iertarea păcatelor,alungarea duhurilor rele,însănătoşirea bolnavilor ori pentru dezlegări de blesteme.
Moliftele Sfântului Vasile cel Mare,denumite şi Blesteme,se citesc de obicei de către preoţi la 1 ianuarie. Ele sunt cele mai puternice rugăciuni împotriva spiritelor rele,fiind foarte utile celor despre care se crede că sunt demonizaţi,dar şi oamenilor obişnuiţi care au probleme. Nu oricine are voie să le rostească, ci numai preoţii şi episcopii hirotoniţi,care au ţinut post şi s-au pregătit sufleteşte. Dar şi oamenii cărora li se citesc trebuie să fi ţinut post înainte, pentru ca rugăciunea să aibă efect benefic. Se spune că Răul se înmulţeşte şi se înrădăcinează mai bine în cel neavizat, care îndrăzneşte să citească singur, nepregătit, molitfele Sfântului Vasile cel Mare. Această slujbă se mai face în unele biserici şi cu alte ocazii-în timpul Maslului (slujbă specială pentru cei bolnsvi), dar neapărat în zile de post.
Moliftele pentru avort, biserica socoteşte avortul un păcat greu, numit „ucidere cu voie sau fără voie, care aduce boală şi osândă veşnică”. Există o rugăciune specială în aceste cazuri,o moliftă de curăţire, care se citeşte femeilor trecute prin aşa ceva. Timp de şase săptămâni după avort,ele nu au voie să intre în biserică. Apoi li se face molifta la intrarea în biserică, iar preoţii le îndeamnă să se spovedească şi să se împărtăşească. În rugăciune, preotul spune:„Pe roaba ta aceasta,care astăzi a căzut în păcatul uciderii cu voie sau fără de voie şi a lepădat pe cel zămislit într-însa,vindecă-i durerile,sănătate şi putere trupului şi sufletului dăruieşte-i şi cu înger de lumină păzeşte-o de toată năvălirea nevăzuţilor vrăjmaşi”. Tot practica religioasă spune că este bine ca pentru fiecare avort să se boteze un copil.
Moliftele pentru curăţirea dinainte de spovedanie. Un necaz mare poate trece şi o boală se poate vindeca printr-o spovedanie sinceră. Pregătirea pentru spovedanie presupune să fi ţinut post măcar trei zile, iar spovada sinceră înseamnă a mărturisi toate păcatele şi greşelile. Altfel, dacă ţii păcate ascunse, te poţi îmbolnăvi sau poţi păţi lucruri grave. Înainte de spovedanie şi de împărtăşanie, trebuie să ţi se citească o moliftă. Preotul îi adună pe credincioşi şi le citeşte acea rugăciune. Despre cel care reuşeşte să facă o spovedanie curată se spune că a făcut al doilea botez şi că s-a „sfinţit. – Elisei Ieromonah.
Pilda zilei
Ajutând, scapi de moarte
Un cioban era pe-un vârf de munte. Era iarnă şi zăpada era mare. Rătăcindu-se pe-o cărare întroienită, fu cuprins de un somn greu. Dacă adormea, era pierdut. Cum stătea în cumpănă, văzu mai încolo, tot pe drumul muntelui, pe un alt cioban, înţepenit şi adormit de ger. Deodată, nici nu-i trecu prin gând să se ducă să-l trezească. Dar peste puţin îl cuprinse o milă frăţească de el şi-şi zise: „Dacă nu mă duc să-l trezesc, moare.”
Se sculă cu hotărâre şi merse spre ciobanul îngheţat. Începu să-l frece şi să-l zguduie.
Ciobanul îngheţat se trezi, dar şi ciobanului cel milos, îi pieri somnul, aşa că amândoi scăpară de moarte.
Dragostea şi mila pot încălzi mai tare ca focul.
Sursa: Realitatea Spirituala