Gândul zilei
„Întotdeauna lasă-l pe celălalt pe primul loc. Tu retrage-te, rămâi în planul al doilea. Promovează-l pe el, bucură-te de succesul lui, de faptul că este apreciat, de faptul că este iubit. Tu rămâi în umbră. Crede-mă că, de câte ori reușesc să fac așa, simt o imensă bucurie.” – Părintele Sofian.
Știai că?
Absida este o încăpere semicirculară, formând partea terminală a unei săli dreptunghiulare; aceasta era, în vechime, forma de construcţie a unei săli de întruniri publice şi, mai târziu, şi prima formă de construcţie a bazilicilor creştine. În spaţiul semicircular era înălţată o tribună, unde stăteau oratorii sau judecătorii, când sala servea activităţii magistraţilor. În bisericile creştine, în acest spaţiu a fost aşezat altarul. Astăzi, bisericile ortodoxe construite în stil bizantin au trei abside: una este absida altarului, iar celelalte două formează cele două sânuri laterale ale bisericii dinspre nord şi sud, cu care se termină naosul la răsărit, formând cu absida altarului o treflă (TREFLA). Absida altarului s-a despărţit, cu timpul, de restul bisericii printr-un mic grilaj de lemn, piatră, metal care înălţându-se, mai târziu, a devenit catapeteasma de azi.
Pilda zilei
Curățirea sitei!
Povestea spune că un călugăr tinerel, care era în ascultare faţă de duhovnicul său, l-a întrebat pe acesta într-o zi:
-Avva, de când sunt în mănăstire tot spun rugăciunea lui Iisus, dar nu simt nimic. Ce mă sfătuieşti să fac?
Avva, adică părintele, l-a ascultat, apoi i-a răspuns:
-Mergi şi ia un butoi mare cât să încapi tu în el. Îl aşezi la o distanţă de zece metri de râul ce curge-n vale… iei sita aia veche din magazie, şi cari apă cu ea până umpli butoiul în întregime. Vii la mine peste o lună.
Călugăraşul pleacă şi făcu exact cum îi spusese Avva.
Era în ascultare, nu putea face decât aşa. – Evident că peste o lună a venit la duhovnicul său.
-Avva, am venit.
-S-a umplut butoiul l-a întrebat duhovnicul.
-Nu.
-Dar sita? Cum era sita veche la început?
– Ruginită, Avva.
-Şi acum cum este?
-Curată, a răspuns călugăraşul.
-Vezi, a spus bătrânul… nu umplerea butoiului este ceea ce urmărim noi, ci curățirea sitei!
Sursa: Realitatea Spirituala