ROMÂNIA, PE PRIMUL LOC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ LA NUMĂRUL DECESELOR ÎN ACCIDENTE RUTIERE

Cele mai sigure țări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte siguranţa rutieră au fost Suedia, Malta şi Danemarca, cu rate scăzute de mortalitate de 20, 21 şi, respectiv, 24 de decese la un milion de locuitori.

România se află pe primul loc într-un clasament realizat la nivelul Uniunii Europene în privința numărului deceselor cauzate de accidente rutiere, conform datelor publicate, marți, 18 martie, de Comisia Europeană.

În toată Uniunea Europeană au murit anul trecut aproximativ 19.800 de persoane au în accidente rutiere – o uşoară scădere de 3%, sau cu 600 de vieţi pierdute în minus, în comparaţie cu 2023.

În România, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2024 a scăzut cu 4% faţă de 2023 şi cu 21% faţă de 2019.

În couda acestor scăderi, România are, alături de Bulgaria, cele mai ridicate rate ale mortalității în accidente europene din Uniunea Europeană.

Concret, România a avut în 2024 o rată de mortalitate în accidente rutiere de 77 decese la un milion de locuitori. Bulgaria a avut o rată de 74 decese la un milion de locuitori. Media din Uniunea Europeană este de 44 decese la un milion de locuitori.

Care sunt cele mai sigure țări din Uniunea Europeană

Pe de altă parte, cele mai sigure țări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte siguranţa rutieră au fost Suedia, Malta şi Danemarca, cu rate scăzute de mortalitate de 20, 21 şi, respectiv, 24 de decese la un milion de locuitori.

Scăderi ale mortalității mai mari decât în România au fost înregistrate, în ultimii cinci ani, doar în Lituania şi Polonia (ambele cu o scădere de 35%), Slovenia şi Estonia (scădere de 33%), Belgia (declin de 32%), Danemarca (27%), Malta (25%), Bulgaria (24%) şi Irlanda (23%).

Deși numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut mai mult în 2024 decât în 2023, ritmul general de îmbunătăţire rămâne prea lent, iar cele mai multe țări din blocul comunitar nu sunt pe cale să îndeplinească obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere până în anul 2030, potrivit Agerpres.

În martie 2023, pentru a-şi consolida angajamentul faţă de siguranţa rutieră, Comisia a introdus un pachet de propuneri de îmbunătăţire a siguranţei rutiere, inclusiv cerinţe actualizate cu privire la permisele de conducere şi asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier, şi va adopta în curând o nouă legislaţie privind inspecţia tehnică auto pentru a reduce numărul vehiculelor nesigure pe drumurile din Uniunea Europeană.

Progresele în privința siguranței rutiere în toată Uniunea Europeană rămân inegale, unele ţări făcând progrese considerabile, în timp ce altele se străduiesc să reducă numărul deceselor.

În ultimii cinci ani, Grecia, Spania, Franţa şi Italia au înregistrat doar scăderi modeste ale numărului de decese rutiere, în timp ce Irlanda şi Estonia au înregistrat o creştere – deşi fluctuaţiile anuale din ţările mai mici tind să fie mai pronunţate.

În schimb, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Polonia şi Slovenia înregistrează progrese considerabile în direcţia atingerii obiectivului de reducere cu 50%.

Potrivit Executivului comunitar, drumurile rurale continuă să reprezinte cel mai mare risc, 52% dintre decese având loc pe aceste drumuri. Majoritatea deceselor rutiere (77%) implică bărbaţi, în timp ce adulţii în vârstă (peste 65 de ani) şi tinerii (18-24 de ani) sunt utilizatori deosebit de vulnerabili ai drumurilor. În ceea ce priveşte tipul de participanţi la trafic, ocupanţii autovehiculelor reprezintă cea mai mare parte a deceselor, urmaţi de motociclişti (20%), pietoni (18%) şi biciclişti (10%).

Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, inclusiv pietonii, bicicliştii şi motocicliştii, reprezintă aproape 70 % din decesele din mediul urban, subliniind necesitatea urgentă de a îmbunătăţi măsurile de siguranţă pentru a-i proteja.

În 2018, Uniunea Europeană şi-a stabilit un obiectiv de reducere cu 50% a deceselor cauzate de accidente rutiere – şi, pentru prima dată, a vătămărilor grave – până în 2030.

Acest obiectiv a fost stabilit în Planul strategic de acţiune al Comisiei privind siguranţa rutieră şi în cadrul de politică al UE privind siguranţa rutieră 2021-2030, care a stabilit, de asemenea, planuri de siguranţă rutieră care vizează atingerea obiectivului de zero decese rutiere până în 2050 („Viziunea zero”).

În martie 2023, Comisia a prezentat un pachet de propuneri ce abordează siguranţa rutieră, inclusiv cerinţe actualizate privind permisele de conducere şi o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de circulaţie rutieră.

Pentru a contribui în continuare la aceste eforturi, Comisia va adopta în curând noi propuneri de revizuire a legislaţiei sale privind inspecţia tehnică auto, cu scopul de a reduce numărul de vehicule nesigure pe drumurile din Uniunea Europeană şi accidentele aferente.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI