Decizie radicală luată de Guvern. Executivul renunță la o taxă controversată

Guvernul a decis să nu mai introducă una dintre cele mai controversate taxe din ultimii ani, ”taxa pe soare”.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat joi, în ședința de Guvern, că a propus eliminarea posibilității ca ANRE să impună o „taxă pe soare” pentru prosumatori.

„Am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, abrogarea articolului care din 2026 ar fi dat, eventual, posibilitatea ANRE să impună o taxă prosumatorilor. Încurajăm fenomenul prosumatorilor, sunt astăzi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1.500 MW”, a declarat ministrul, un act normativ în acest sens urmând să fie adoptat în ședința de Guvern de joi.

Decizia vine după ce Asociația Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) a solicitată Guvernului eliminarea prevederilor legale care ar permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor.

„ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat. Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul şi ANRE nu intenţionează să aplice ‘taxa pe soare’?”, se menţionează în comunicatul asociației.

„În declaraţiile oficiale, reprezentanţii Guvernului şi ANRE au încercat să acrediteze ideea că ‘taxa pe soare’ poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România. Această afirmaţie este falsă, deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanţare (Casa Verde, Electric UP etc.) şi cei care au peste 30 kW pot fi taxaţi în orice moment printr-un ordin ANRE. Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acţiune agresivă şi nejustificată faţă de prosumatori. Nu este normal să taxăm autoconsumul astăzi sau în 2026, indiferent de puterea instalată”, mai spun reprezentanţii APCE.

Sursa: Realitatea Financiara

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI