Este legal să parchezi mașina jumătate pe trotuar, jumătate în stradă? Modificări recente în Codul Rutier

De multe ori șoferii sunt într-o dilemă și nu știu dacă este legal să parchezi jumătate pe trotuar, jumătate în stradă. Iată ce prevede Codul Rutier actualizat în 2024.

Lipsa locurilor de parcare îi determină pe tot mai mulți să își lase mașinile unde găsesc un loc liber. Dar șoferii trebuie să fie atenți, pentru că pot primi amendă chiar dacă au parcat în fața casei, pe trotuar, pe stradă sau pe ambele zone.

Pentru că legea actuală prevede sancțiuni atât pentru cei care ocupă drumurile publice, cât și pentru cei care blochează trotuarele.

Ce se întâmplă dacă parchezi mașina pe trotuarul din fața casei

Codul Rutier actualizat în 2024 interzice oprirea sau staționarea în anumite zone sau intervale orare. Aceste zone sunt semnalizate prin indicatoare amplasate vizibil.

Pentru a evita astfel de restricții, unii conducători își lasă mașinile pe trotuar. Numai că Art. 72 din OUG nr. 195/2022, privind circulația pe drumurile publice, interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate.

Practic, șoferul este obligat să lase un spațiu de minimum un metru pentru circulația pietonilor, scrie promotor.ro. Astfel, poți fi amendat chiar dacă parchezi mașina pe trotuarul din fața casei.

Poliția îi poate sancționa pe cei care parchează neregulamentar cu până la 6 puncte de amendă.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI