Schimbare majoră la impozitul pe CHIRIE. Cât plătesc cei care închiriază lunar sau în regim hotelier?

Taxele pe care le vor plăti românii care au venituri din chirii s-au modificat de la 1 ianuarie. Cei aflați în această situație vor fi impozitați cu 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, precum și contribuția la asigurările de sănătate, dacă veniturile lor depășesc anumite plafoane.

Principala modificare este aceea că persoanele fizice care au venituri din chirii din imobile proprietate personală nu le mai pot declara ca fiind venituri din activități independente în sistem real.

Anul trecut, persoanele fizice care obţineau venituri din chirii puteau opta pentru deducerea unor cheltuieli la stabilirea impozitului, pe baza datelor din contabilitate, după ce completau un registru fiscal.

Cei care aveau mai mult de 5 contracte de închiriere le puteau încadra fiscal în categoria veniturilor din activităţi independente, cu obligaţia de a ţine o contabilitate şi de a întocmi registre fiscale, având astfel posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli pentru stabilirea impozitului datorat, scrie Alba24.

Autorităţile au eliminat aceste reguli pentru veniturile din chirii obţinute în 2024.

Noile reguli se aplică veniturilor obținute în 2024, ceea ce însemnă că sumele vor fi evidențiate în declarațiile ce trebuie depuse în 2025.

Schimbări sunt incluse în Ordonanţa de urgenţă 115, din 15 decembrie 2023

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI