2023 – cel mai mare volum de țigarete ilegale capturate în ultimii 5 ani în România

Peste 150 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități anul trecut, în creștere cu 40% față de cel anterior.

  • În 2023 se înregistrează cel mai ridicat volum al capturilor de țigarete ilicite în România în ultimii 5 ani, potrivit datelor centralizate pe ro. Spre comparație, în 2018 autoritățile române au capturat în total 112 milioane de țigarete.
  • Autoritățile române au capturat peste 150 de milioane de țigarete de contrabandă în 2023, iar valoarea totală a acestora pe piața neagră se ridica la aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro).
  • Volumul capturilor este în creștere cu aproape 40% față de 2022, când autoritățile au capturat peste 110 milioane de țigarete de contrabandă.
  • Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun și nicotină, în contextul în care accizele și prețurile țigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportat la puterea de cumpărare*. În țările învecinate României, țigările pot fi cumpărate chiar și la aproximativ jumătate din preț, contrabanda fiind foarte profitabilă.
  • Contrafacerea bunurilor și comerțul ilicit cu tutun vrac iau în continuare amploare. Și în 2023, circa 25% din țigările consumate în piața ilicită din România sunt contrafăcute. În ultima parte a anului trecut, autoritățile au destructurat rețele de contrabandă care urmau să comercializeze ilegal peste 30 de tone de tutun, iar volumul faptelor de contrafacere depistate anul trecut s-a triplat**.
  • Obiectivul BAT, inițiatorul platformei Stop Contrabanda, este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), inclusiv prin campanii continue de informare și susținerea constantă a activităților de combatere a traficului ilicit.

În anul 2023, pe fondul eforturilor extinse ale autorităților de a stopa activitățile de trafic ilicit, peste 150 de milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate pe teritoriul României, la o valoare pe piața neagră de aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro).  Volumul capturilor reținute anul trecut este în creștere cu aproape 40% față de 2022iar acesta este cel mai ridicat nivel al capturilor de țigarete ilicite din ultimii 5 ani, conform datelor sintetice de pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă de pe teritoriul României.

Spre comparație, în 2022 autoritățile au capturat peste 110 milioane de țigarete de contrabandă, iar în urmă cu 5 ani, în 2018, volumul anual al capturilor s-a ridicat la 112 milioane de țigarete***.

Conform celor mai recente date Novel Research, în 2023 media anuală a contrabandei a crescut în România cu peste un punct procentual, până la 8,2%. Aceasta după ce în 2022 nivelul mediu anual al contrabandei scăzuse semnificativ, la 7,1%, acesta fiind și cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 15 ani, ceea ce a reprezentat implicit și venituri mai mari la bugetul de stat.

Articolul complet, AICI

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI