Ce au în comun toate dietele de slăbit – Principiul banal care trebuie respectat dacă vrei să scapi în greutate

Oricâte diete ar exista pe piață, de la cele bazate pe proteine, la cele care promovează consumul de grăsimi sănătoase sau cele care susțin postul intermitent, toate au un principiu de bază comun. Acest principiu pare banal de simplu, dar reprezintă temelia oricărei pierderi în greutate. Iar acesta este deficitul caloric.

Deficitul Caloric – Fundamentul Scăderii în Greutate

Deficitul caloric este starea în care corpul consumă mai multe calorii decât primește prin alimentație. Altfel spus, pentru a pierde în greutate, trebuie să arzi mai multe calorii decât consumi.

Pentru a ne menține în viață și a ne îndeplini activitățile zilnice, corpul nostru are nevoie de o anumită cantitate de energie (calorii). Aceasta este cunoscută sub numele de rată metabolică bazală (RMB) și variază în funcție de vârstă, gen, greutate, înălțime și nivelul de activitate fizică. 

Dacă mâncăm mai mult decât ne-ar trebui pentru a susține aceste funcții de bază, surplusul de calorii se stochează sub formă de grăsimi. Invers, dacă consumăm mai puține calorii decât arde corpul nostru, acesta va începe să folosească depozitele de grăsime ca sursă de energie, rezultând în pierderea în greutate.

Toate Dietele Respectă Acest Principiu

Chiar dacă dietele variază în privința alimentelor pe care le promovează sau le interzic, toate funcționează pe baza acestui principiu. Fie că ești pe o dietă bogată în proteine sau una vegetariană, ideea de bază este aceeași: trebuie să consumi mai puține calorii decât arzi.

De exemplu, dieta ketogenică funcționează prin limitarea consumului de carbohidrați și promovarea consumului de grăsimi. Acest lucru forțează corpul să ardă grăsimi pentru energie, în loc de carbohidrați. Dar, chiar și în acest caz, pentru a pierde în greutate, trebuie să se consume mai puține calorii decât se ard.

La fel se întâmplă și cu dietele bazate pe plante sau cele bogate în proteine. În ciuda diferențelor în ceea ce privește selecția de alimente, toate se bazează pe principiul deficitului caloric.

În ciuda varietății de diete disponibile, principiul fundamental al pierderii în greutate rămâne același: consumul caloric trebuie să fie mai mic decât arderea calorică. Este important să ne amintim acest lucru înainte de a ne aventura în orice dietă sau plan de slăbit.

Pentru a pierde în greutate în mod sănătos și durabil, cel mai bine este să adoptăm o dietă echilibrată și să facem mișcare regulat, împreună cu monitorizarea aportului nostru caloric. Consultați-vă cu un nutriționist sau un medic înainte de a începe orice regim alimentar pentru a vă asigura că este potrivit pentru nevoile și stilul dvs. de viață.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI