Zelenski ar urma să se întâlnească sâmbătă cu Papa Francisc, la Vatican

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească sâmbătă cu Papa Francisc la Vatican, au declarat joi surse diplomatice, la câteva zile după ce Papa a declarat că Sfântul Scaun este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina, relatează Reuters.

Această vizită planificată nu a fost anunţată oficial, în timp ce Papa Francisc nu a dat detalii despre iniţiativa sa de pace.

Guvernul de la Kiev nu a făcut niciun comentariu după apariţia informaţiilor referitoare la deplasarea preşedintelui Zelenski la Vatican, iar biroul lui Zelenski nu face niciodată publice în avans detalii despre planurile vizitelor sale, din motive de securitate, menţionează Reuters.

De la invazia rusă în Ucraina, papa a pledat pentru pace practic săptămânal şi şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a acţiona ca un intermediar între Kiev şi Moscova. Până acum, oferta sa nu a primit niciun răspuns oficial.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal s-a întâlnit cu papa luna trecută şi a declarat că a discutat despre „formula de pace” prezentată de Zelenski. El a spus că l-a invitat, de asemenea, pe suveranul pontif să viziteze Kievul.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, declarase anterior că doreşte să viziteze atât Kievul, cât şi Moscova într-o misiune de pace.

O sursă politică italiană a confirmat că Zelenski ar putea fi la Roma la sfârşitul săptămânii şi a declarat că, dacă va fi cazul, el se va întâlni şi cu premierul italian Giorgia Meloni, care este o aliată fermă a Ucrainei.

Ştirea despre vizita lui Zelenski a fost anunţată iniţial de agenţia de ştiri italiană ANSA, care mai spune că Zelenski ar urma să se ducă şi în Germania în acest weekend.

Poliţia germană anunţase la începutul lunii că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va veni la Berlin în data de 13 mai, dar o sursă de securitate a declarat ulterior pentru Reuters că dezvăluirea publică a vizitei a fost prematură şi că acum nu este clar dacă aceasta va mai avea loc.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI