Lucian Bode: „România este pe deplin pregătită pentru a adera la Spaţiul Schengen” – De ce a venit ministrul de Interne al Austriei la București

Lucian Bode – ministrul de Interne spune că „România este pe deplin pregătită pentru a adera la Spaţiul Schengen”.

„Cei care fac astfel de afirmaţii că un ministru al unui stat membru al UE participă la o activitate în alt stat membru al UE de capul lui înseamnă că nu ştiu noţiuni elementare de politică externă. Vreau să vă asigur că vizita ministrului Karner a parcurs toate uzanţele diplomatice într-o astfel de situaţie. Aş vrea să ne reamintim de unde a plecat pentru că se punea întrebarea dacă este România pregătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Vreau să răspund răspicat: România este pe deplin pregătită pentru a adera la Spaţiul Schengen nu de acum, ci din 2011. Cu toate acestea, din 2011 şi până în 2021 s-au găsit tot felul de explicaţii şi motive pentru ca România să nu fie primită în Spaţiul Schengen, motive care nu aveau legătură cu aquis-ul Schengen”, a declarat Lucian Bode, miercuri, la un post TV.

„Această vizită a parcurs uzanţele diplomatice, a fost invitat, nu a venit de capul lui. În astfel de momente treci, dacă vrei să atingi un obiectiv şi momentul 8 decembrie a fost un moment greu, în momentul în care acţiunea Austriei a fost una nedreaptă, dezamăgitoare şi neprincipială. Trecând peste acest moment, a venit momentul preluării preşedinţiei Consiliului UE de către Suedia. Am avut o întâlnire la Stockholm cu domnul ministru, destul de tensionată, pentru că veneam după momentul 8 decembrie 2022. De asemenea, la Bruxelles, alt consiliu JAI unde domnia sa şi-a exprimat disponibilitatea de a veni în România şi de a explica votul, nu este un vot împotriva României, ci al unui sistem care nu funcţionează şi vorbea de sistemul Schengen.

După cele două întâlniri am spus aşa: ne vom revedea la nivel tehnic, vom lămuri ce e de lămurit. După ce o delegaţie a fost la Viena, după ce ambasadorul nostru, domnul Hurezeanu, s-a întâlnit de două ori cu ministrul Karner, după ce înainte de această vizită am avut o conferinţă cu domnul Karner, domnia sa a venit la Bucureşti şi ce a spus în finalul vizitei? A spus că România a făcut progrese foarte importante, a spus că a remarcat progresul poliţiştilor români, a remarcat modul în care suntem organizaţi la Poliţia de Frontieră Română în Centrul Operaţional de Comandă unde nu foarte multe state Schengen deţin tehnică şi lucrează după coordonate bine coordonate.

În calitate de ministru de Intrene am obligaţia să înlătur orice nelămurire pe care Austria o are cu privire la neîndeplinirea de către România a acestor condiţii. Noi ca minister suntem focusaţi pe chestiuni operative. Din acest moment, decizia este una politică şi sunt convins că la nivel diplomatic vor continua discuţiile dintre România şi Austria astfel încât acest obiectiv de ţară al României, aderarea la Schengen, să se realizeze pe parcursul anului 2023”, a mai spus Lucian Bode.

Sursa: Realitatea Din PNL

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI