Încă un vinovat în cazul uciderii lui George Floyd. Pedeapsa urmează să fie stabilită 

Unul dintre poliţiştii prezenţi la moartea afroamericanului George Floyd, ucis prin asfixiere cu genunchiul de către un agent alb din Minneapolis, în mai 2020, Tou Thao, a fost găsit vinovat de complicitate la omor, potrivit unor documente judiciare, relatează AFP.

Tou Thao a ţinut la distanţă trecători înfruriaţi de scenă şi care încercau să intervină în timp ce afroamericanul în vârstă de 40 de ani agoniza.

Fostul poliţist a fost găsit vinocat de ”încălcarea drepturilor civice” ale victimei şi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de detenţie.

Un tribunal din comitatul Hennepin, în Minnesota, a stabilit luni că el se face vinovat de complicitate la omor.

Pedeapsa urmează să fie stabilită la 7 august.

Tou Thao ”era un agent de poliţie experimentat din Minneapolis” şi ”ştia că imobilizarea (unui suspct) cu faţa la pământ îl putea ucide”, afirmă judecătorul în verdictul său.

”La fel ca trecătorii, Thao putea să vadă cum viaţa părăsea uşor corpul lui Floyd. El a luat, cu toate acestea, decizia de a participa activ la moartea sa. El a respins trecătorii îngrijoraţi şi a împiedicat un pompier din Minneapolis care nu se afla în timpul serviciului să-i acorde ajutorul medical de care Floyd avea nevoie disperată”, afirmă judecătorul.

Această hotărâre – care încheie procesul judiciar în dosarul uciderii lui George Floyd – ”este cea care trebuia să fie pronunţată”, a salutat într-un comunicat procurorul general din Minnesota, Keith Ellison.

”Ea face să se dea socoteală în moartea tragică a lui George Floyd. A face să se dea socoteală nu este sinonim cu dreptatea, ci un pas suplimentar pe calea către dreptate”, apreciază el.

La 25 mai 2020, poliţistul alb Derek Chauvin, un agent experimentat din cadrul Poliţiei din Minneapolis, a stat cu genunchiul pe gâtul afroamericanului timp de aproape zece minute şi a rămas indiferent la intervenţiile trecătorilor şocaţi şi la gemetele lui George Floyd.

Alţi doi poliţişti l-au ajutat să-l ţină ţinuit la pământ.

Această scenă, filmată şi postată online, a declanşat manifestaţii uriaşe împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei în toată America şi în străinătate.

Derek Chauvin a fost găsit vinovat de omor de către justiţia statului Minnesota, într-un proces foarte urmărit, şi a fost condamnat la 22 de ani şi jumătate de închisoare.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI