Mină marină detonată în Marea Neagră

Garda de Coastă a fost anunţată, joi, de un pescador aflat în Marea Neagră, că a agăţat în traul un obiect care pare a fi o mină marină, iar specialiştii s-au deplasat în zonă pentru a face verificări.

Forţele Navale Române au anunţat că puitorul de mine a plecat din portul militar pentru a interveni pentru neutralizarea obiectului asemănător cu o mină marină. Totodată, Forţele Navale Române au confirmat că obiectul găsit de pescador în Marea Neagră este o mină, precizând că aceasta face parte din barajul istoric de mine. Specialiştii din cadrul Forţelor Navale au detonat mina, operaţiunea fiind simţită în mai multe zone din municipiul Constanţa.

 Intervenţia specialiştilor este în plină desfăşurare.

  „Nava de pescuit «Flamingo 4», care desfăşura activităţi specifice la o distanţă de aproximativ 8 mile marine travers de Capu Midia, a raportat joi, prezenţa unui obiect asemănător cu o mină marină în trauler. Conform procedurilor specifice, după primirea solicitării, şeful Statului Major al Forţelor Navale a ordonat intervenţia cu puitorul de mine «Viceamiral Constantin Bălescu» (PM-274), cu o grupă de scafandri EOD ambarcată la bord.

Nava a ieşit din portul militar Constanţa în jurul orei 14.00, echipajul fiind pregătit să intervină pentru neutralizarea obiectului raportat”, au anunţat Forţele Navale.

Sursa citată a menţionat că aceasta este cea de-a şasea intervenţie a Forţelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine. De la începutul războiului din Ucaina până în prezent, au fost confirmate şi distruse, 68 de mine marine, în bazinul vestic al Mării Negre, 1 de Georgia, 4 de Bulgaria, 5 de România, 7 de Turcia şi 51 de Ucraina.

Reprezentanţii Gărzii de Coastă au declarat pentru News.ro că o navă a Poliţiei de Frontieră a ajuns la faţa locului pentru a asigura zona.

„Un pescador a anunţat Garda de Coastă că în traulul navei a agăţat un obiect care pare a fi o mină marină. Traulul este la fundul apei, nu a fost ridicat la suprafaţă, pescadorul s-a îndepărtat de acesta cât îi permite funia. Am ajuns la faţa locului pentru a asigura zona şi am anunţat Ministerul Apărării Naţional”, a afirmat Garda de Coastă.

Pescadorul respectiv se află în Marea Neagră, la trei, patru mile travers de zona Midia.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI