Digitalizarea războiului. Proiect de lege pentru înrolarea în armata rusă pe cale electronică

Un proiect de lege care permite trimiterea de ordine de mobilizare pe cale electronică a fost adoptat marţi de către deputaţii ruşi, o măsură care permite, în contextul Războiului rus din Ucraina, o eventuală facilitare a mobilizării în armata rusă, relatează AFP.

Deputaţii din cadrul Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, au adoptat în unanimitate acest text în a doua lectură – cea mai importantă etapă în sistemul legislativ rusesc – şi apoi în a treia lectură.

”Modificările prevăd o digitalizare a sistemului registrului militar”, anunţă într-un comunicat Duma de Stat.

Ordinele de mobilizare sunt remise, în prezent – în mod obligatoriu – în mod personal persoanei mobilizate.

Mulţi ruşi care pot fi mobilizaţi au ales astfel să ignore convocarea – mutându-se sau fugind din ţară.

De-acum, Duma de Stat anunţă că este posibilă trimiterea actului mobilizării pe cale elctronică – prin portalul digital al serviciilor publice ruseşti în care sunt înregistraţi milioane de ruşi care pot să fie mobilizaţi.

”Va fi considerat refractar un cetăţean care poate fi mobilizat, dacă refiuză să primească convocarea sau dacă nu poate fi contactat”, anunţă Duma de Stat în comunicat.

Legea rusă prevede pedepse grele cu închisoarea în cazul refractarilor faţă de armată.

Întrebat despre acest subiect marţi, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că ”nu va exista un al doilea val” de mobilizări, după cel ”parţial”, ordonat în septembrie de către Vladimir Putin, cu scopul de a consolida armata regulată, pe care a trimis-o la luptă în Ucraina.

Peskov a salutat această schimbare tehnică drept ”absolut necesară” în ”perfecţionarea şi modenrizarea” sistemului naţional de înrolare..

Sute de mii de ruşi au fost mobilizaţi ca întăriri, alţii au ignorat convocarea, iar zeci de mii au preferat să fugă din ţară.

Potrivit lui Peskov, Kremlinul nu se aşteaptă ”absolut deloc” ca acest nou proiect de lege să antreneze un nou val de fugi în străinătate ale bărbaţilor ruşi, pentru că ”asta n-are legătură cu mobilizarea”, a dat el asigurări.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI