Alina Gorghiu: E perfect constituţional scenariul ca alegerile să poată fi comasate

Preşedintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu a declarat marţi că este perfect constituţional scenariul ca alegerile să poată fi comasate şi a arătat că nu mai avem mult timp, iar dacă se vor hotărî, la nivelul coaliţeii, acestea se pot face până la sfârşitul acestei sesiuni legislative.

”E perfect constituţional scenariul ca aceste alegeri să poată fi comasate. Conform Constituţiei, doar Parlamentul are acele termene fixe. Cu privire la celelalte alegeri, termenele sunt în legi aflate în vigoare ca atare analiza pe care colegii din PNL, jurişti, colegi cu pregătire în domeniul juridic au făcut-o, este una care înlătură această temere care există în spaţiul public şi anume că posibilitatea de a comasa alegerile nu ar fi una reală din pricina aspectelor legate de neconstiutţionalitate”, a spus Alina Gorghiu. 

Ea a precizat că ”există argumente de bnatură juridică şi constiutţională pentru comasarea alegerilor, există argumente care ţin de ce îşi doreşte populaţia din România, pentru că analiza pe care au făcut-o cei de la PNL, cel puţin în ultimul timp, arată că mare parte din populaţia României îşi doreşte o legitimare serioasă a aleşilor şi nu exclud deloc ideea de comasare”.

”Mai rămâne să vedem care este voinţa liderilor din coaliţie dar voiam să elimin din spaţiul public această teză care nu se susţine şi anume aceea că comsarea alegerilor ar putea fi neconstituţională Sunt formule care respectă jurisprudenţa CCR care respectă Constituţia României şi deciziile Comisiei de la Veneţia cu privire la acest aspect”, a afirmat ea. 

Gorghiu a precizat că în privinţa tipurilor de alegeri care ar putea fi comasate, sunt mai multe scenarii pe care le pot lua în calcul.

”Cred că trebuie să pornim um pic altfel, nu de la ce îşi doreşte PNL ci de la interesul public. Dacă îţi doreşti o administraţie funcţională în 2024 şi nu un blocaj total la nivel dde instituţii publice, dacă îţi doreşti ca populaţia să nu fie obosită cu aproape un an de zile de campanie electorală, dacă îţi doreşti o prezenţă semnificativă la vot care să legitimeze aleşii de orice natură, cred că această temă trebuie să fie foarte serios discutată şi să ştiţi că nu mai avem mult timp, pentru că una din condiţiile sau din prevederile Comisiei de la Veneţia spune că modificările trebuie făcute cu cel puţin un an înainte de producerea exerciţiului electoral, motiv pentru care, dacă ne vom hotărî, se pot face până la sfârşitul acestei sesiuni legislative. Cred că în toamnă va fi târziu să ne apucăm de modificări”, a completat Gorghiu.

Senatoarea a explicat că sunt mai multe variante luate în calcul.

”Noi la PNL nu avem o variantă preferată dar credem noi că este potrivită ideea de comasare a alegerilor. A avea patru tipuri de alegeri, cu al doilea tur la prezidenţiale cinci evenimente de acest fel ar fi din punctul nostru de vedere nepotrivit. Aici vorbim de o decizie care se va lua într-o direcţie sau alta la nivelul coaliţei şi am convingerea că o vom afla curând, dacă se va pune în practică această decizie a comasării sau nu. Decizia nu e exclusivă a PNL, este a liderilor coaliţiei”, a mai spus Gorghiu. 

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI