Avertisment hidrologic: Risc de viituri în judeţele Botoşani, Iaşi, Tulcea şi Constanţa, în următoarele două zile

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, avertizări privind creşterea nivelului apelor în mai multe bazine hidrografice din patru judeţe.

Vizate sunt cursuri de apă din judeţele Botoşani şi Iaşi, pentru care a fost emis Cod galben hidrologic, dar şi din Tulcea şi Constanţa, unde sunt vizate râuri mici, al căror nivel poate creşte provocând inundaţii locale.

Conform INGHA, în Botoşani şi Iaşi intră în vigoare luni după amiază, de la ora 18:00, o atenţionare Cod Galben pe râurile din bazinul hidrografic Jijia – bazinul situat în amonte de  staţia hidrometrică Todireni şi afluenţii aferenţi sectorului situat în aval de staţia hidrometrică Todireni. Atenţionarea hidrologică este valabilă până miercuri, 12 aprilie, la miezul  nopţii.

Un cod galben hidrologic a fost emis şi pentru cursuri de apă din judeţele Constanţa şi Tulcea. Atenţionarea va intra în vigoare în intervalul marţi, la ora 09:00 şi este valabilă până miercuri la ora 24:00. Astfel, în din Dobrogea fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Constanţa şi Tulcea.

„Precizăm că în urma precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, fiind posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Deoarece există riscul creşterii rapide a nivelului apei, recomandăm vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii”, precizează oficialii INHGA.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI