Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 3%, după date privind creşterea stocurilor în SUA

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 3%, după ce datele guvernamentale americane au arătat că stocurile de ţiţei, benzină şi distilate au crescut, iar OPEC şi aliaţii săi au decis să continue politica lor de producţie, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,6 dolari, sau cu 3,5%, la 82,50 dolari pe baril

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au scăzut cu 2,67 dolari, sau cu 3,4%, la 76,20 dolari pe baril.

Stocurile de ţiţei şi combustibili din SUA au crescut săptămâna trecută la cele mai ridicate niveluri din iunie 2021, a anunţat miercuri Administraţia pentru Informaţii Energetice, deoarece cererea a rămas slabă.

Stocurile americane de ţiţe au urcat cu 4,1 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 27 ianuarie, până la 452,7 milioane de barili, în comparaţie cu aşteptările analiştilor dintr-un sondaj Reuters, pentru o creştere de 0,4 milioane de barili.

Aceasta a marcat a şasea săptămână consecutiv de creşteri, deoarece utilizarea rafinării a scăzut şi importurile nete au crescut.

”Piaţa reacţionează la raportul care indică că nu există cerere de ţiţei sau combustibili”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital din New York.

Miniştrii grupului de producători OPEC+, care cuprinde Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, au decis  miercuri să nu îşi modifice politica de producţie.

 Producţia de petrol a OPEC a scăzut în ianuarie, deoarece exporturile irakiene s-au redus şi producţia nigeriană nu şi-a revenit, cei 10 membri OPEC pompând cu 920.000 de barili pe zi (bpd) sub volumele vizate de OPEC+, a constatat un sondaj Reuters.

Deficitul a fost mai mare decât deficitul de 780.000 bpd din decembrie.

Pe de altă parte, viceprim-ministrul Rusiei a declarat că se aşteaptă ca cererea de petrol să crească pe fondul activităţii economice chineze.

Aşteptările de creştere a dobânzii cheie în SUA au contribuit la scăderea indicelui dolarului, care a susţinut preţul petrolului, a declarat analistul PVM Stephen Brennock. O monedă americană mai slabă face petrolul mai ieftin, la preţuri în dolari, pentru cumpărătorii care deţin alte valute.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI