Ministrul ucrainean al Apărării: Rusia plănuieşte o ofensivă majoră care să coincidă cu marcarea unui an de la începutul războiului în Ucraina

Rusia plănuieşte o ofensivă majoră care să coincidă cu marcarea unui an de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, potrivit ministrului Apărării al ţării, Oleksii Reznikov, potrivit The Guardian.

Vorbind cu presa franceză, Reznikov a avertizat că Rusia va apela la un contingent mare de trupe mobilizate. Referindu-se la mobilizarea generală a Rusiei a 300.000 de soldaţi înrolaţi în septembrie anul trecut, el a susţinut că cifrele de la graniţă sugerează că dimensiunea reală ar putea fi mai aproape de 500.000, scrie The Guardian. 

„Nu ne subestimăm inamicul”, a spus Reznikov. „Oficial, au anunţat 300.000, dar când vedem trupele la graniţe, conform evaluărilor noastre, sunt mult mai multe”. 

The Guardian nu a putut verifica independent aceste cifre.

Miercuri seara, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că forţele ruse încearcă să obţină câştiguri pe care le-ar putea arăta cu ocazia împlinirii unui an de la declanşarea invaziei din februarie şi a publicat date privind situaţia din provincia estică Doneţk.

„S-a remarcat o creştere certă a operaţiunilor ofensive ale ocupanţilor pe frontul din estul ţării noastre. Situaţia a devenit mai dură”, a spus Zelenski în alocuţiune. 

Reznikov a spus că ofensiva va fi probabil concentrată în două zone: estul ţării, care a cunoscut lupte grele în ultimele săptămâni, şi în sud.

„Credem că, având în vedere că (Rusia) trăieşte în simbolism, ei vor încerca să încerce ceva în jurul datei de 24 februarie”. 

Săptămâna trecută, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a avertizat de asemenea că Rusia pregăteşte un val de ofensive pentru a marca debutul invaziei la 24 februarie.

El a susţinut că trupele ruseşti au primit sarcina de a trece „dincolo de graniţele” regiunilor de est Doneţk şi Lugansk.

Doneţk şi Lugansk alcătuiesc Donbasul, o regiune care se învecinează cu Rusia, pe care preşedintele Vladimir Putin a identificat-o drept obiectiv pentru preluarea de la începutul războiului.

Miercuri, cel puţin trei persoane au fost ucise în oraşul Kramatorsk, din est, după ce o rachetă rusească a distrus o clădire rezidenţială.

Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a postat o imagine care părea să arate o clădire cu patru etaje din Kramatorsk, care a suferit daune majore.

„Aceasta nu este o reluare a trecutului, este realitatea zilnică a ţării noastre – o ţară cu răul absolut la graniţele sale”, a scris pe Telegram preşedintele Volodimir Zelenski după atac.

Într-un mesaj pe Twitter, Zelenski a scris: „Singura modalitate de a opri terorismul rusesc este de a-l învinge. Prin tancuri. Avioane de vânătoare. Rachete cu rază lungă de acţiune”. 

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI