Admiterea României în Schengen ar putea fi amânată pentru Consiliul JAI din luna martie sau ar putea fi decisă în şedinţa de joi a Consiliului o aderare etapizată începând de anul viitor, decizia depinzând de atitudinea Austriei care şi-a reconfirmat joi dimineaţă opoziţia faţă de acceptarea ţării noastre în Schengen, declară surse politice.
Conform surselor citate, există varianta în care Austria votează împotriva aderării României şi propune ca subiectul sa fie discutat la JAI în martie.
O altă situaţie este aceea în care Austria votează o solutie de compromis, respectiv aderarea României etapizată anul viitor.
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană s-au reunit joi la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), având ca prim punct pe ordinea de zi Spaţiul Schengen şi extinderea sa către România, Bulgaria şi Croaţia, o temă care în ultimele săptămâni a stârnit foarte multe discuţii, controverse şi agitaţie politică, mai ales după ce Austria a anunţat că îşi menţine împotrivirea faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat joi, înainte de Consiliul JAI, că Viena se va opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen.
„Voi vota astăzi împotriva extinderii Schengen către România şi Bulgaria”, a declarat Karner, citat de Wiener Zeitung. „Este greşit ca un sistem care nu funcţionează în multe locuri să fie extins în acest moment”, a reamintit el care este argumentul Vienei.
Karner a pledat pentru o amânare a votului privind aderarea Bulgariei şi României: „Acum nu este momentul potrivit pentru a face acest pas”, a spus el.
Ministrul a reluat cifrele imigraţiei ilegale pe care Austria la vehiculează de câteva săptămâni – 75.000 de imigranţi care au sosit în Austria fără să fi fost înregistraţi anterior de ţările prin care au trecut.
O dovadă suplimentară a faptului că sistemul nu funcţionează în prezent, potrivit Vienei, o constituie numeroasele controale la frontierele interne din spaţiul Schengen.
Reacţionând la această declaraţie, ministrul german de interne, Nancy Faeser, a spus că nu înţelege poziţia Vienei şi n-o împărtăşeşte, Germania susţinând aderarea tuturor celor trei ţări – Croaţia, România şi Bulgaria.
Sursa: Realitatea Zilei