Volodimir Zelenski, la summitul G20: Nu există nicio scuză a şantajului nuclear

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi, la summitul G20, în Indonezia, ”ameninţările nebune cu recurgerea la arma nucleară” ale Rusiei şi a subliniat că nu poate exista ”nicio scuză a şantajului nuclear” şi că ”a venit timpul” să se pună capăt războiului ”distrugător” al Rusiei în Ucraina, relatează AFP.

”La fel cu ameninţările nebune ale recurgerii la arma nucleară exprimate de către conducătorii ruşio. Nu poate exista nicio scuză a şantajului nuclear”, a declarat Zelenski, potrivit unei traduceri în engleză a discursului pe care l-a susţinut la summitul de la Bali, consultată de AFP, în care s-a adresat ”G19”, fără Moscova.

Şeful statului ucrainean a subliniat că ”a venit timpul” să se pună capăt războiului ”distrugător” al Rusiei în Ucraina în acest discurs prin legătură video pe care l-a susţinut în faţa şefilor de stat şi de guverne din cadrul G20.

”Sunt convins că există timp, în prezent, că războiul distrugător al Rusiei trebuie şi poate fi oprit”, a declarat Zelenski.

El a propus un schimb de prizonieri complet între Ucraina şi Rusia.

Volodimir Zelenski a pledat, de asemenea, în favoarea unei prelungiri ”infinite” a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, care expiră vineri.

”Iniţiativa noastră în privinţa exportului cerealelor merită să fie prelungită pe termen nedefinit, indiferent în se termină războiul”, a declarat el prin videoconferinţă – cu uşile închise – la Bali, potrivit traducerii în engleză, pe care AFP scrie că a consultat-o.

El a propus, de asemenea, ca Acordul de la Istanbul, negociat în iulie sub egida Turciei, care a permis livrarea a aproximativ zece tone de cereale, să fie extins în alte porturi ucrainene.

Potrivit unui proiect al ”Comunicatului comun”, G20 pare să îndemne efectiv la o prelungire a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene.

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI