Coreea de Nord a lansat trei noi rachete, alertează Japonia

Coreea de Nord a lansat joi trei noi rachete, declaşând o alertă într-o insulă din peninsula coreeană, preucm şi în Japonia, a doua zi după lansarea unei serii de rachete care au ridicat tensiunea în regiune, potrivit AFP.

Potrivit statului major sud-coreean, trei rachete balistice, una cu rază lungă de acţiune şi două cu rază scurtă, au fost lansate joi dimineaţă de Coreea de Nord în direcţia Mării Japoniei. 

Sirenele de alertă aeriană au răsunat pentru a doua zi consecutiv în insula sud-coreeană Ulleungdo, situată la 120 de kilometri est de peninsula coreeană, au relatat mass-media locale.

Ministrul japonez al Apărării Yasukazu Hamada a precizat că Japonia nu a fost survolată de unul dintre aceste proiectile, contrar a ceea ce au indicat autorităţile anterior. 

„Racheta a fost depistată ca fiind un proiectil de survol al arhipelagului japonez şi o alertă (specială) a fost emisă, dar după ce au fost verificate aceste informaţii, am confirmat cp racheta nu a traversat arhipelagul japonez şi a dispărut deasupra mării Japoniei”, a spus Hamada. „Analizăm motivul acestei dispariţii”, a adăugat el. 

Posturile de televiziune japoneze au difuzat, joi dimineaţă, avertismente pentur locuitorii din regiunile Niigata, Yamagata şi Miyagi, în nordul ţării, cerându-le să rămână la adăpost iar circulaţia trenurilor de mare viteză Shinkansen a fost suspendată pentru scurt timp.

„Bombardarea continuă cu rachete, zi de zi, este un afront şi nu poate fi tolerat”, a declarat joi premierul japonez Fumio Kishida

La 4 octombrie, o rachetă balistică nord-coreeană a survolat Japonia pentru prima dată în cinci ani. 

Miercuri, Coreea de Nord a lansat deja 23 de rachete, dintre care una a încălcat „linia limită de nord” (NLL) care extinde pe mare frontiera terestră intercoreeană, rămânând în apele internaţionale. 

Potrivit armatei sud-coreene, a fost prima dată de la sfârşitul războiului din Coreea în 1953 când un proiectil nord-coreean şi-a încheiat cursul atât de aproape de apele teritoriale sudice.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a numit o „invazie teritorială de facto”. Autorităţile sudice au închis mai multe coridoare aeriene deasupra Mării Japoniei pentru a „a asigura siguranţa pasagerilor pe rutele către Statele Unite şi Japonia”.

Armata nord-coreeană a efectuat apoi aproximativ o sută de focuri de artilerie în apropierea graniţei intercoreene din estul peninsulei. Sudul a ripostat lansând trei rachete pe mare, în apropierea zonei în care aterizase unul dintre proiectilele Nordului.

Această demonstraţie de forţă a Phenianului vine într-un moment în care Coreea de Sud şi Statele Unite desfăşoară cele mai mari exerciţii aeriene din istoria lor în regiune. Coreea de Nord vede acest tip de manevră ca pe o repetiţie generală pentru o viitoare invazie a teritoriului său.

Exerciţiul, numit „Furtuna vigilentă”, este „o manevră militară agresivă şi provocatoare care vizează Republica Populară Democrată Coreea”, a spus regimul nord-coreean, care a ameninţat Seulul şi Washingtonul că „vor plăti cel mai oribil preţ din istorie”.

Statele Unite şi Coreea de Sud avertizează de luni de zile că Phenianul se pregăteşte să efectueze un test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa şi primul în cinci ani.

La sfârşitul lunii septembrie, regimul lui Kim Jong Un adoptase o nouă doctrină care proclamă caracterul „ireversibil” al statutului ţării de putere nucleară, făcând imposibile orice discuţii viitoare despre denuclearizarea acesteia şi rezervându-şi dreptul de a efectua lansări preventive.

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI