Sorin Cîmpeanu: „Școlile vor continua să funcționeze, indiferent de creșterile prețurilor, de condițiile meteo”

Sorin Cîmpeanu a anunțat că școlile și universitățile vor continua să funcționeze, „indiferent de creșterile de prețuri, de condițiile meteo, în limite normale”. Ministrul Educației a subliniat că „economia este importantă în această perioadă, dar nu cu prețul școlii”.

„Indiferent care ar fi creșterile de prețuri, indiferent de condițiile meteo in limite fizice normale, școlile vor continua să funcționeze, și universitățile. Școlile, universitățile și spitalele au acoperite diferențele de cost. Această adresă a fost într-adevăr greșit interpretată, un exces de zel în unele situații de către unele autorități locale. Este nevoie de economie, însă nu cu orice preț. Nu cu prețul școlii. Economia este importantă în această perioadă de criză energetică, economică, dar nu cu prețul școlii.

Săptămâna trecută, la New York Adunarea Generală a ONU, au fost două înalte personaje la nivel mondial, secretarul general ONU – Antonio Guterres și directorul UNESCO – Audrey Azoulay, care au precizat că oprirea școlilor pe parcursul crizei sanitare a fost o adevărată catastrofă educațională, a spus unul, catastrofă generațională, a spus altul.

Nu vom mai face astfel de lucruri în România. Guvernl, încă o dată, asigură că școlile vor funcționa”, a anunțat ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu, la Timișoara.

„Ministerul Educației, Guvernul României vă asigură că procesul educațional nu se va opri pe timp de iarnă, că școlile și spitalele au deja compensate prețurile la energie electrică, la nivelul de 1 leu, la gaze, la nivelul de 0,31 lei per kilowatt și la finalul acestei săptămâni este foarte posibil să avem o OUG inițiată de Ministerul Mediului prin care să reglementăm și tarifele la lemn”, a mai subliniat ministrul Sorin Cîmpeanu. 

Ministrul Educației s-a aflat marți, în orașul de pe Bega, cu ocazia semnării acordului de parteneriat privind realizarea investiției „Construire Corpuri de Clădire Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, comuna Ghiroda, județul Timiș”. Evenimentul a avut loc și în prezența ministrului Dezvoltării, Cseke Attila și a directorului CNI, Manuela Irina Pătrășcoiu.

Cu o zi în urmă, ministrul Cîmpeanu a convocat, la Bucureşti, toţi inspectorii şcolari generali din toate judeţele României pentru a comunica instrucţiuni clare în legătură cu condiţiile asigurate în toate şcolile din ţară pe perioada sezonului rece.

Cîmpeanu a anunțat că Guvernul asigură plata diferenţelor de preţ pentru orice eventuală fluctuaţie a costului la energie.

„În aceste condiţii nu se justifică sub nicio formă demersuri precum iniţiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în şcoli sau chiar trecerea în online a sistemului de învăţământ. Toate inspectoratele şcolare judeţene vor lua legătura cu autorităţile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educaţie”, a spus ministrul Educaţiei.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI