PROTESTE în Rusia după anunțul lui Putin

În Siberia și în Estul țării oamenii au ieșit în stradă să protesteze împotriva mobilizării militare. Zeci de persoane au fost reținute miercuri în întreaga Rusie, în timp ce locuitorii din Siberia și Orientul Îndepărtat s-au mobilizat împotriva mobilizării militare „parțiale” declarate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, scrie The Moscow Times.

UPDATE 20:12 –  Cel puţin 364 participanţi la proteste împotriva mobilizării au fost arestaţi miercuri în Rusia, afirmă grupul independent OVD-Info, citat de AFP.
Organizaţia de monitorizare a demonstraţiilor afirmă că are informaţii despre arestări în cel puţin 23 oraşe, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare din ţară după cel de-al doilea război mondial.

Jurnaliştii AFP au asistat la cel puţin 50 de arestări la Moscova, iar la Sankt Petersburg poliţia a ridicat din centru un autobuz plin cu manifestanţi.Demonstranţii strigau sloganuri cum ar fi „Nu războiului!” şi „Fără mobilizare!”, relatează agenţia citată.
Manifestaţiile neautorizate sunt interzise de legislaţia rusă privind protestele.

Rușii fug de război și se revoltă față de mobilizarea anunțată de Vladimir Putin. Sunt proteste la aceasta oră în mai multe orașe ale Rusiei, iar forțele de ordine au fost trimise să aresteze protestatarii. Sute de ruși au fost reținuți, deja. În 43 de orașe mari ale Rusiei au fost anunțate proteste. Pe rețelele sociale apar imagini noi, de la minut la minut, cu revolta oamenilor.

Cel puțin 10 dintre cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piață centrală din orașul siberian Irkutsk au fost reținuți, potrivit activiștilor locali.

Grupuri mici de protestatari s-au adunat, de asemenea, în Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia, Yakutsk, capitala republicii Sakha, și în orașul Khabarovsk din Orientul Îndepărtat, a relatat postul de știri 7×7.

„Nu trebuie să mori pentru Putin”, se arată în mesajul transmis pe rețelele sociale.

Este alertă și la granițe, pentru că rușii apți de luptă au început să părăsească țara cu mașinile după ce zborurile au fost interzise bărbaților între 18 și 65 de ani.

Cel mai important opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnai, aflat într-o închisoare de inaltă securitate, a criticat din nou ofensiva Rusiei în Ucraina și a numit-o „un război criminal eșuat”

Protestatarii din Ulan-Ude au fost văzuți purtând pancarte scrise de mână cu mesaje precum „Nu războiului! Fără mobilizare!” și „Soții, tații și frații noștri nu vor să ucidă alți soți și tați”.

În orașul siberian Tomsk, o protestatară care purta o pancartă pe care scria „Îmbrățișează-mă dacă și tu ești speriat” s-a aflat printre cele 15 persoane reținute la scurt timp după începerea protestului, potrivit canalului local de știri Telegram Ulitsa Barkhatnaya, scrie Ziare.com

În Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare a arătat un protestatar strigând „Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru voi!”.

Mișcarea de opoziție Vesna, precum și susținători ai lui Alexei Navalny au făcut apel la rușii din întreaga țară să iasă în stradă miercuri seara pentru a se opune deciziei Kremlinului de a-și întări forțele din Ucraina printr-o mobilizare „parțială”.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI