Liz Truss este noul lider al Partidului Conservator şi noul premier al Marii Britanii

Liz Truss, actualul ministru britanic de Externe și, totodată, ministrul pentru Femei și Egalități, a câștigat șefia Partidului Conservator din Marea Britanie și, prin urmare, va deveni prim-ministru, urmând să-l înlocuiască pe Boris Johnson, care a renunțat la această poziție în urma unei serii de scandaluri. Liz Truss l-a învins în „finală” pe Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe în cabinetul lui Boris Johnson.

Truss devine al patrulea prim-ministru al conservatorilor de la alegerile din 2015. În această perioadă, ţara a fost traversată de mai multe crize, inclusiv de Brexit. Acum este recesiunea, declanşată de inflaţia galopantă care a atins 10,1% în iulie.

Provocările pentru noul premier britanic sunt majore, când Marea Britanie se confruntă cu recesiunea, tulburări sociale: inflația în creștere pe măsură ce prețurile la gaze se majorează, lira scade.

Unii analiști politici susțin că Liz Truss ar opta pentru o mișcare îndrăzneață – înghețarea facturilor la energie – eventual prin împrumutul companiilor pentru a menține costurile.

Ministru de externe sub conducerea lui Johnson, Truss, în vârstă de 47 de ani, a promis să acţioneze rapid pentru a aborda criza costului vieţii din Marea Britanie, afirmând că în decurs de o săptămână va veni cu un plan pentru a aborda creşterea facturilor la energie şi pentru a asigura aprovizionarea viitoare cu combustibil.

Într-un interviu televizat duminică, ea a refuzat să dea detalii despre măsurile care, spune ea, vor linişti milioane de oameni care se tem că nu vor putea plăti facturile la combustibil în apropierea iernii.

Boris Johnson a fost forţat să îşi anunţe demisia în iulie, după luni de scandal, iar marţi, la o zi de la alegerea succesrolui său, va fi în Scoţia pentru a se întâlni cu regina Elisabeta ca să-și prezinte oficial demisia. Liz Truss va trebui să formeze noul guvern.

Boris Johnson a demisionat, pe 7 iulie, din fruntea guvernului Marii Britanii și a Partidului Conservator. 

„Este clară acum voința Partidului Conservator parlamentar de a exista un nou lider al partidului și, prin urmare, un nou prim-ministru. Îmi pare rău că trebuie să părăsesc cea mai grozavă slujbă din lume. Sunt trist să renunț la cel mai bun loc de muncă, dar sunt extrem de mândru de realizările acestui guvern. A fi prim-ministru este o educație în sine – am călătorit în fiecare parte a Regatului Unit și am găsit atât de mulți oameni cu o originalitate britanică nemărginită și dispuși să abordeze vechile probleme în moduri noi. Chiar dacă lucrurile pot părea întunecate acum, viitorul nostru împreună este de aur. Mulțumesc tuturor pentru suținere, mai ales britanicilor”, a spus atunci Johnson.

Boris Johnson a fost nevoit să renunțe la cabinet după mai puțin de trei ani de guvernare în ciuda faptului că a câștigat o majoritate uriașă la alegerile generale din 2019.

Presiunile asupra lui Boris Johnson s-au amplificat după ce au fost date publicității mai multe  acuzaţii de corupţie, dar şi informaţii care i-au afectat puternic imaginea publică, în special petrecerile din pandemie. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI