Turcia dă LOVITRURA DE GRAȚIE! Trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război, INTERZISĂ

Decizia mult-așteptată se pare că a venit în sfârșit! Mai exact, Turcia a interzis, în cele din urmă, trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război. Anunțul a fost făcut aseară de ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează AFP şi Reuters.

„Am avertizat ţările riverane şi non riverane să nu trimită nave de război prin Marea Neagră. (…) Aplicăm prevederile Convenţiei de la Montreux, care îi încredinţează Ankarei gestionarea accesului la aceste două rute maritime”, a precizat ministrul turc.

„Am implementat ceea ce prevede Montreux şi vom face acest lucru de acum. Nu a existat nicio cerere de trecere prin strâmtori până astăzi”, a indicat ministrul turc, citat de agenţia de presă Anadolu, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, cel puţin patru nave ruseşti aşteaptă în prezent decizia Turciei de a trece din Mediterană.

Anunțul ministrului Afacerilor Externe turc nu reprezintă o surpriză pentru nimeni, și asta deoarece preşedintele Recep Tayyip Erdogan declarase cu doar câteva ore mai devreme că intenţionează să aplice „în interesul Turciei” Convenţia de la Montreux, care reglementează accesul în strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Reamintim că Ankara controlează accesul în Marea Neagră prin Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, care garantează libera circulaţie prin aceste două strâmtori, dar îi acordă – potrivit articolului 19 – dreptul de a bloca navele de război în strâmtoare în timpul unui conflict, în afară de cazul în care acestea urmează să se îndrepte spre bazele lor.

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI