UCRAINA – Liderul separatiştilor din Doneţk anunţă evacuarea civililor către Rusia

Separatiştii proruşi care controlează autoproclamata republică Doneţk din estul Ucrainei au anunţat vineri evacuarea civililor către Rusia, în urma intensificării bombardamentelor de artilerie pentru care armata ucraineană şi separatiştii se acuză reciproc.

Într-un mesaj video transmis pe contul său de Telegram, liderul republicii Doneţk, Denis Puşilin, a acuzat Ucraina că se pregăteşte să invadeze cele două provincii separatiste proruse.

„Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va da curând ordinul de a trece la ofensivă şi de a pune în aplicare planul de invazie a republicilor Doneţk şi Lugansk”, a susţinut liderul separatist prorus.

Prin urmare, „astăzi, o plecare masivă şi centralizată a populaţiei este organizată către Federaţia Rusă. Trebuie evacuaţi în primul rând femeile, copiii şi persoanele vârstnice”, a anunţat Puşilin, precizând că Rusia a acceptat să găzduiască persoanele ce vor fi evacuate.

Cum descrie Washingtonul evacuarea civililor din Donbas. Ce noi acuzații se aduc la adresa Moscovei

Preşedintele Vladimir Putin l-a trimis vineri pe ministrul pentru situaţii de urgenţă, Aleksandr Ciuprian, să se deplaseze în Rostov pe Don, pentru a organiza cazarea civililor care se refugiază în Rusia din cele 2 republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei.

Ministrul rus are misiunea de a se ocupa de cazare, hrănirea și îngrijire medicală, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a informat agenţia de presa RIA Novosti.

Putin a cerut guvernului să asigure de urgenţă plata a 10.000 de ruble, aproximativ 120 de euro, fiecărui refugiat care soseşte din Donbas în regiunea Rostov.

Separatiştii din Doneţk au declanşat vineri după-amiază sirenele protecţiei civile, fără să indice vreun motiv, conform agenţiilor de presă ruse, ceea ce a fost de natură să confere un surplus de tensiune situaţiei şi aşa îngrijorătoare.

Sursa: Realitatea de Diaspora

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI