Judecătorul Cristi Danileţ a dat în judecată statul român la CEDO, după ce a fost sancţionat pentru o postare pe Facebook

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut statului român să răspundă la câteva întrebări cu privire la cazul invocat de judecătorul Cristi Danileţ.

Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, a dat în judecată statul român la CEDO după ce a primit prima sancţiune disciplinară, în ianuarie 2019, când a criticat pe Facebook asaltul PSD asupra statului de drept. 

Judecătorul clujean a invocat faptul că sancţiunea disciplinară (diminuarea salariului cu 5% timp de două luni) este o încălcare a dreptului la liberă exprimare în condiţiile în care postările sale au vizat dezbateri de interes general. 

În plus, sancţiunea i-a lezat reputaţia profesională. Acţiunea lui Danileţ la CEDO a fost introdusă în luna martie 2021. 

În luna octombrie, Curtea a cerut Guvernului României să îşi expună punctul de vedere. CEDO a cerut guvernului României să răspundă la următoarele întrebări: 

”1. A existat o ingerinţă în libertatea de exprimare a reclamantului, în sensul articolului 10 § 1 din Convenţie, din cauza sancţiunii disciplinare aplicate acestuia? 

2. Dacă da, a fost ingerinţa prevăzută de lege şi necesară în sensul articolului 10 § 2? 

3. A existat o încălcare a dreptului reclamantului la respectarea vieţii sale private, în sensul articolului 8 din Convenţie, din cauza sancţiunii disciplinare care i-a fost aplicată?”, a întrebat CEDO Guvernul de la Bucureşti.

Sursa: Realitatea din Justitie

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI