După publicarea articolului de azi, ” În Afganistan sunt alți 14 români, izolați la periferia capitalei Kabul, lăsați de izbeliște de autoritățile noastre!”, MAE ne-a transmis un punct de vedere oficial

Cu referire la solicitarea dumneavoastră de presă, Ministerului Afacerilor Externe vă transmite următoarele:

În contextul situației complexe de securitate din Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe precizează că depune toate eforturile în vederea asigurării sprijinului necesar cetățenilor români aflați în Afganistan, fiind menținută legătura în mod direct cu cetățenii care s-au notificat la Ambasada României la Islamabad și care au solicitat asistență și sprijin în vederea evacuării. 

În context, MAE reamintește că, după cum am transmis public (http://www.mae.ro/node/56393), împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române, au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români. Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, iar autorizațiile de survol au fost obținute pentru toate segmentele de zbor. 

În acest moment, conform evidențelor MAE, în Afganistan se mai află 27 de cetățeni români, o parte dintre aceștia fiind în incinta Aeroportului Internațional „Hamid Karzai” din Kabul, iar o parte aflându-se în alte locații. 

Astfel, cetățeni români activi în cadrul misiunii Organizației Națiunilor Unite de asistență în Afganistan se află într-o clădire a ONU din Kabul, exprimându-și pentru moment opțiunea de a fi evacuați conform planului ONU în acest sens. 

De asemenea, un alt grup de cetățeni români – cei la care vă referiți dumneavoastră – se află într-o bază militară în apropierea Aeroportului Internațional din Kabul, fiind întreprinse demersuri pentru asigurarea tranzitului acestora către aeroportul menționat. MAE transmite recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest subiect să se facă cu precauţie, dată fiind operațiunea în curs de desfășurare.

MAE folosește această ocazie pentru a reitera recomandarea fermă către cetățenii români, în cazul în care se mai află în Afganistan și nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI