Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a fost acționat în instanță de către medicul chirurg rezident Elena Dumitrescu Pîrvu pentru recuperarea drepturilor bănești neîncasate de către aceasta în ultimii 3 ani.
Medicul este rezident anul 4 și este angajată al SCJU Oradea din anul 2018, pentru o perioadă determinată de 6 ani, durata rezidențiatului, la secția Chirurgie generală. Tot în anul 2018, medicul a solicitat transferul la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța însă nu a primit acest transfer, în schimb i-a fost aprobată detașarea de la Oradea la Constanța, rămânând angajată a SCJU Oradea, dar cu desfășurarea activității la SCJU Constanța.
Cu toate că legea prevede foarte clar că drepturile bănești provenite din sporuri ale medicilor rezidenți detașați sunt plătite de spitalul angajator la valoarea pe care o plătește spitalul unde își desfășoară efectiv activitatea medicul, spitalul din Oradea nu i-a achitat Elenei Dumitrescu sume în valoare de 30.186,21 lei reprezentând sporurile și tichetele de vacanță pentru ultimii 3 ani.
Sporurile care i s-ar cuvenit medicului sunt alcătuite din sporul de 75% din salariul bază brut pentru orele petrecute în blocul operator conform HG 153/2018, sporul de 15% din salariul bază brut pentru gărzi conform aceleiași HG, bonurile valorice de vacanță care se acordă conform OUG 8/2009 și HG 215/2009 și stimulentul COVID acordat conform Legii 82/2020 și a Ordinului 540/2020. Aceste sume nici măcar nu grevează pe bugetul spitalului angajator, deoarece stagiarii sunt plătiți de la bugetul Ministerului Sănătății separat, pe baza documentelor justificative depuse lunar. Altfel spus, SCJU Constanța trebuia să trimită lunar pontajele chirurgului rezident Elena Dumitrescu Pîrvu către SCJU Oradea, cei de la Oradea depuneau deconturile la Ministerul Sănătății, iar banii primiți de la minister trebuiau virați medicului ca drepturi salariale nealterate. Conform documentelor depuse la instanță, spitalul din Constanța și medicul stagiar au urmat întocmai dispozițiile legale și au trimis documentele necesare însă timp de 3 ani, conducerea spitalului din Oradea nu a achitat aceste drepturi bănești către medicul Dumitrescu.
În urma numeroaselor demersuri făcute de medicul rezident, conducerea SCJU Oradea i-a răspuns într-un final că “ în unitatea noastră (SCJU Oradea) nu s-a acordat sporul pentru orele petrecute în blocul operator de către medicii rezidenți”. În condițiile în care spitalul din Constanța a acordat aceste sporuri, cei din Oradea aveau obligația să vireze banii în contul medicului detașat, în cuantumul plătit de cei de la Constanța, mai ales dacă acești bani au fost încasați de la Ministerul Sănătății, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
De asemena managerul spitalului din Oradea, Trăia Duse, susține în răspunsul său că “sporul de gardă va fi acordat în cuantumul minim de 12% din salariu brut, așa cum a primit tot personalul SCJU Oradea”, cu toate că legal era obligat să îi achite medicului rezident un spor în valoare procentuală egală cu sporul acordat de spitalul în care își desfășoară efectiv activitatea rezidentul, iar sporul acordat de SCJU Constanța a fost cel legal de 15% .
Nu în ultimul rând, managerul SCJU Oradea, Dr. Traian Duse, afirmă în răspunsul său că Ministerul Sănătății nu a acordat tichete de vacanță pentru medicii rezidenți pentru anii 2018-2020, afirmație contestată de medicul Dumitrescu care susține că rezidenții de la SCJU Constanța au primit acest spor, ceea ce înseamnă că nu se pot aplica măsuri discriminatorii.
La sfârșitul săptămânii trecute am contactat telefonic conducerea spitalului din Oradea pentru a obține un punct de vedere. Managerul Traian Duse era în concediu așa că am discutat cu Lucia Daina, conferențiar doctor și director medical al spitalului. Aceasta ne-a declarat că spitalul pe care îl reprezintă nu a acordat sporuri rezidenților deoarece SCJU Oradea se află în administrarea Primăriei Oradea și nu a primit fonduri de la Consiliul Local pentru a acorda aceste sporuri. Ceea ce dovedește cel puțin necunoașterea legii. Ne-a mai spus că este dreptul oricui de a acționa în judecată spitalul dacă nu este mulțumit de situație. Directorul medical Daina a promis că va verifica totuși cazul semnalat și va reveni cu mai multe informații însă se pare că a uitat. Am revenit luni pentru a verifica dacă managerul Traian Duse s-a întors din concediu, ocazie cu care am aflat că s-a întors dar nu mai este manager al spitalului. In locul său a fost numită chiar Lucia Daina, cea de la care așteptam informațiile legate de situația prezentată. Pentru că se afla într-o ședință, am fost asigurați că ne va contacta în cel mai scurt timp pentru a ne oferi informațiile solicitate, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Între timp am aflat și motivul pentru care conducerea SCJU Oradea privește cu atâta detașare atât procesul în care a fost implicată cât și posibilele sancțiuni sau daune pe care ar trebui să le achite medicului rezident Dumitrescu. Managerul de drept al spitalului, cel care a ocupat timp de 9 ani această poziție, este Dr. Gheorghe Carp, cel care a devenit senator în anul 2020 și care doar s-a suspendat din funcție pe timpul mandatului de parlamentar. Deciziile de a nu acorda sporuri pentru rezidenți au fost luate de către acesta, conform surselor din spital. Până când instanța se va pronunța cu privire la drepturile bănești ale medicului rezident Elena Dumitrescu Pîrvu, se impune și un control al Ministerului Sănătății sau și la Ministerul Sănătății, care să stabilească dacă a fost vorba despre o problemă reală de subfinanțare, o problemă de management defectuos sau o deturnare de fonduri în urma căreia banii primiți de la bugetul ministerului pentru achitarea drepturilor bănești ale rezidenților au ajuns în conturile altor cadre medicale sau pentru acoperirea altor cheltuieli ale spitalului.