Ministrul Raluca Turcan, întâlniri la nivel european: „România se confruntă cu nevoia de a reforma toate sistemele publice”

Raluca Turcan – ministrul Muncii a avut, miercuri, o întrevedere cu Antonio Lopez, secretarul general al PPE, context în care a subliniat că România se confruntă cu nevoia de a reforma toate sistemele publice, dar și cu Nicolas Schmit, comisar european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale.

„Reforma asistenței sociale, creșterea gradului de ocupare și formarea forței de muncă calificate, dar și digitalizarea serviciilor furnizate de instituțiile care țin de Ministerul Muncii sunt principalele subiecte pe care le-am abordat în cursul întrevederii de astăzi cu Nicolas Schmit, Comisar european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale.

Comisia Europeană ne-a furnizat un sprijin important în definirea obiectivelor noastre de reformă și a investițiilor incluse în PNRR. De asemenea, consultările pe care le avem permanent, la nivel tehnic, cu direcțiile de specialitate ale Comisiei ne sunt cu adevărat utile în demersurile noastre de a moderniza serviciile oferite de instituțiile noastre.

În cadrul întâlnirii de astăzi cu comisarul european, am discutat și am convenit asupra unor proiecte importante pentru minister:

Creșterea gradului de ocupare, obiectiv important al Ministerului Muncii, depinde în foarte mare măsură de gradul de calificare a forței de muncă în profesiile cerute pe piață. La nivel național, participarea adulților la programele de formare și învățare continuă este una foarte scăzută comparativ cu alte țări din Uniune. În plus, pandemia din ultimul an a subliniat, pe de o parte, necesitatea de a forma competențe digitale și, pe de alta, aceea de a adapta programele de formare specificului unei economii post-pandemie. ANOFM, instituția cu atribuții – cheie și în domeniul formării, și în domeniul plasării forței de muncă, are nevoie să fie eficientizată și modernizată. Am prevăzut în PNRR componenta de digitalizare a acestei instituții, dar la aceasta se va adăuga o schimbare de abordare în modul de furnizare a serviciilor, printr-o mai strânsă colaborare cu angajatorii. Avem sprijinul Comisiei, la nivel tehnic, pentru a întări rolul ANOFM;

Am prezentat concluziile evaluărilor pe care le-am făcut, la minister, în ceea ce privește eficiența serviciilor sociale furnizate în momentul de față grupurilor vulnerabile, precum și viziunea noastră asupra modului în care ne dorim să arate asistența socială în România. Am agreat că, deși esențiale, investițiile în infrastructură pe care le vom finanța din fonduri europene trebuie dublate de servicii sociale și de profesioniști în domeniul asistenței sociale care să lucreze în comunități. Garanția pentru copii este o prioritate și pentru Comisie, și pentru România. Vom primi sprijinul necesar din partea Comisiei pentru a putea implementa garanția pentru copii, la nivel național și ne propunem să stabilim, în acest sens, o colaborare cu ministerele implicate;

Ne propunem să folosim fondurile europene pentru investiții în economia socială, instrument insuficient folosit până acum pentru crearea de locuri de muncă și pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare poate include o axă de intervenție dedicată zonei de economie socială, mai ales în zonele rurale defavorizate unde astfel de întreprinderi pot face diferența pentru categoriile vulnerabile. Comisia ne va furniza asistență pentru dezvoltarea economiei sociale în România”, a transmis ministrul Muncii.

Întâlnire cu secretarul general al PPE – Antonio Lopez

„Am avut un dialog deschis cu Secretarul General al PPE , Antonio Lopez, un prieten al României care cunoaște marea diaspora românească din Spania și un politician european care a pledat pentru țara noastră în fața liderilor europeni, atunci când guvernările PSD au vrut să scoată România de pe drumul european.

Am primit întrebări directe despre așteptările românilor, după criza economică și de sănătate și am discutat despre cum se raportează și spaniolii la contextul politic și așteptările majore pentru schimbări în toată Europa.

I-am spus lui Antonio Lopez ceea ce cred față de situația PNL : oportunitatea politică a PNL este 3 ani de reforme pentru 8 ani de guvernare liberală și pentru a recupera 30 de ani întârziere în reforma statului. Nu am ascuns faptul că alegerile din PNL pot crea momente în care PNL să apară că fiind împărțit între guvernare și campania internă și este mare nevoie de pragmatism politic și de unitate internă.

Încrederea în clasa politică este redusă, iar rezultatul alegerilor parlamentare a arătat nevoia unei schimbări.

Românii sunt obosiți după criza COVID, pe care încă n-am depășit-o total, dar economia a performat foarte bine, România având două trimestre de creștere economică și punctez aici și energie antreprenorială de pe piața muncii.

Este o mare așteptare publică pentru schimbare în politică, dar în același timp, oamenii așteaptă și competență și autoritate de la noii politicieni.

PNL are șansa, ca principal partid de guvernare, să dovedească și înnoire, și competență, și autoritate, dar trebuie să arate o schimbare și că susține reforme.

Guvernul are nevoie de susținere din partea politicienilor europeni în schimbările dificile pe care și le-a asumat, iar Antonio Lopez mi-a transmis că guvernul PNL are în PPE cel mai important grup politic european, un aliat.

Am subliniat că România se confruntă cu nevoia de a reforma toate sistemele publice, salarizarea, pensiile și este tot mai clar eșecul modelului asistențial învechit – „statul tătuc”, utilizat politic până acum, care ținea categoriile vulnerabile în dependență, fără să ajute în mod real.

Am readus în discuția cu Antonio Lopez gândurile mele despre faptul că, deși, din punct de vedere politic, pe termen scurt, tema principală pentru PNL pare alegerea viitorului președinte al partidului, dacă privim în perspectivă, alegerea reală pentru PNL este între 8 ani și 4 ani de guvernare liberală. Și pentru asta, PNL are nevoie de un lider care poate face reforme”, a spus Raluca Turcan.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI