O tonă de telefoane mobile conține de 100 de ori mai mult aur decât o tonă de minereu de aur! Numai în România se estimează că există în jur de 2000 de tone de telefoane vechi iar UE caută soluții pentru valorificarea deșeurilor electronice

Statele membre ale UE colectează și valorifică mai multe deșeuri de echipamente electrice și electronice decât majoritatea celorlalte regiuni de pe glob

Deșeurile electronice – deșeuri de dispozitive electrice și electronice, de aparate electrocasnice și chiar de echipamente de mari dimensiuni, cum ar fi panourile fotovoltaice – sunt dăunătoare pentru mediu dacă nu sunt tratate în mod corespunzător. De asemenea, deșeurile electronice conțin  materiale reciclabile, precum metale și materiale plastice, putând contribui la economia circulară. De exemplu, o tonă de telefoane inteligente conține aproximativ de 100 de ori mai mult aur decât o tonă de minereu de aur. Informația apare în Documentul de analiză nr. 04/2021 al Curții de Conturi Europene, intitulat „Acțiunile UE în ceea ce privește deșeurile electronice și provocările existente în acest domeniu”

“Colectarea și valorificarea deșeurilor electronice în UE au înregistrat progrese de-a lungul timpului și, în prezent, UE reciclează în jur de 80 % din deșeurile electronice pe care le colectează”, a declarat  Joëlle Elvinger, autoarea documentului. „Cu toate acestea, colectarea, reciclarea și reutilizarea deșeurilor electronice nu sunt la fel de eficace în toate statele membre, ele putând fi îmbunătățite  în continuare. De asemenea, Curtea a observat unele provocări în ceea ce privește modul în care UE combate gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor electronice, transferurile ilegale și alte activități infracționale.”

În UE s-au realizat pași în direcția cea bună, de exemplu, încorporarea cerințelor în materie de economie circulară în propuneri legislative ,„proiectarea ecologică”, stimularea reducerii utilizării de materiale și promovarea potențialului de reparare și a durabilității produselor. Totuși, cerințele actualizate în materie de „proiectare ecologică” nu acoperă încă anumite tipuri de echipamente electrice și electronice populare, cum ar fi telefoanele mobile și calculatoarele. Curtea consideră că publicarea acestui document de analiză oferă Comisiei Europene ocazia de a-l lua în considerare la elaborarea „inițiativei privind produsele electronice circulare”, planificată pentru ultimul trimestru al anului 2021. 

Romania are o rată de reciclare de doar 11% (conform studiului reBuy), existând peste 22 de milioane de device-uri păstrate în locuinţe (aproximativ 2000 tone), conform informaţiilor asociaţiei. 

Statele membre întâmpină dificultăți în asigurarea respectării legislației UE. Auditorii atrag atenția asupra gestionării necorespunzătoare a modului de tratare a deșeurilor electronice, fenomen care se explică adesea prin faptul că nu se efectuează un număr suficient de inspecții și de controale sau prin caracterul sumar al acestora. Unele state membre nu dispun de resursele necesare pentru a putea inspecta în mod corespunzător operatorii  economici și transferurile de deșeuri în afara UE. Stimulentele bănești pentru gestionarea ilegală sau necorespunzătoare a deșeurilor sunt substanțiale, în timp ce riscul de a fi prins este, în general, scăzut. Combaterea activităților infracționale constituie, prin urmare, o provocare considerabilă în domeniul gestionării deșeurilor electronice.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI